Janša: Pred nami je teden boja za zaustavitev širjenja virusa med nami

Premier Janez Janša je včeraj na novinarski konferenci spregovoril o splošni oceni stanja po zadnjih dneh, ko so napovedali in sprejeli nekatere dodatne ukrepe za zajezitev koronavirusa.

“Naša ocena je, da zmoremo, in to predvsem, ker virus sedaj obravnavamo takega kot je. Torej kot nevarnost, ki je simetrična in ne izbira po nobenih drugih kriterijih kot kriterijih virusa,” je ocenil Janša. Dejal je, da številke rastejo in bodo rastle še nekaj časa, zato je v tem trenutku tudi bistveno prezgodaj za oceno, ali so splošni ukrepi, ki so jih sprejeli, kot je obvezno nošenje mask povsod ali omejitev gibanja ponoči, bistveno ali v zadostni meri prispevali k omejitvi širjenja virusa. “V vsakem primeru je potrebno sprejeti še nekatere dodatne ukrepe. Pred nami je teden boja za zaustavitev širjenja virusa med nami. Ta teden bo izjemnega pomena, da širjenje epidemije zajezimo,” je poudaril.

Na tiskovni konferenci je Janša pojasnil, da bodo z naslednjim tednom zaprti vrtci, saj vzgojiteljsko osebje pospešeno zboleva, bodo pa izjeme tam, kjer starši zaradi službe ne morejo zagotoviti varstva svojim otrokom. Zaprti bodo tudi dijaški in študentski domovi.

Janša je pozval gospodarstvenike, kjer proizvodnja normalno obratuje, da spoštujejo zaščitne ukrepe in, če je le možno, uredijo delo od doma.

Odvisno od poteka epidemije v prihodnjih dneh, vlada ne izključuje možnosti omejitve gibanja na občine. Več o stanju in ukrepih si lahko ogledate v spodnjem posnetku novinarske konference.

Ukrepi, ki so bili predvidni v načrtu, ki je bil sprejet v začetku meseca in ki bodo vstopili v veljavo s soboto, ko bodo natančneje obdelani v odlokih, ki bodo sprejeti jutri, so:

  • zaprtje gostinskih obratov, dovoljena dostava hrane,

  • zaprtje hotelskih kapacitet, z izjemami za poslovne delegacije, diplomatske in športne profesionalne ekipe,

  • zaprtje trgovskih centrov, izjema živilske trgovine, gradbeni in tehnični material, hrana za živali in kmetijske potrebščine.