“Če bi me slovenski selektor poklical, resnično želel, bi z veseljem razmislil”

Christopher Cvetko je standardni nogometaš prve postave in eden najboljših igralcev celovškega prvoligaša Austria Klagenfurt. Jeseni se je na tekmi proti Red Bull Salzburgom poškodoval. Na nogometna igrišča se je vrnil minulo nedeljo, ko se je začel spomladanski del avstrijske Bundeslige. Njegov povratek je bil več kot uspešen, dal je izjemen gol iz prostega strela. V nadaljevanju si lahko preberete kratek intervju, v katerem je povedal marsikaj zanimivega.

 

 

E-Koroška: Spomladanski del sezone ste začeli zelo dobro, na težkem gostovanju v Linzu ste proti domačem LASK-u osvojili točko. Ste zadovoljni s točko, lahko bi tudi zmagali?

Cvetko: Po zimski pavzi smo zelo dobro štartali v spomladanski del prvenstva. Vedeli smo, da nas čaka zelo težka tekma proti eni od treh najboljših avstrijskih ekip, kar v tem trenutku LASK vsekakor je. Pred tekmo bi sicer takoj sprejeli točko, če pa vodiš nekaj minut pred koncem tekme, pa si vseeno želiš tekmo zmagati. Kljub vsemu pa je bila točka realna, bi rekel.

E-Koroška: Dali ste izjemen zadetek, s prostega strela z razdalje. Strel je bil popoln, se strinjate?

Cvetko: Res je, strel je bil zares dober. Razdalja je bila ravno primerna, ne predaleč in ne preblizu. Žogo sem idealno zadel, jo uspel dvigniti preko živega zida.

E-Koroška: Vaše možnosti, da se uvrstite med prvih šest ekip v play off za prvaka, so sedaj večje?

Cvetko: Sedaj imamo vse v svojih rokah, še štiri tekme moramo odigrati. Želimo ohraniti moštveni duh naprej, v vseh tekmah želimo odigrati najboljše. Če nam bo uspelo zadržati ta nivo, imamo velike možnosti, da se uvrstimo v play off za prvaka.

E-Koroška: Oktobra lani ste se poškodovali in v jesenskem delu sezone niste več igrali. Kaj se je zgodilo?

Cvetko: To je bilo zame res težko obdobje, saj od oktobra, ko smo igrali z Red Bull Salzburgom, nisem več igral. Imel sem poškodbo plantarne fascije na stopalu. Dolgo sem bil odsoten in sem res vesel, da lahko zdaj spet igram.

E-Koroška: Kakšen je bil vaš občutek po tako uspešni vrnitvi?

Cvetko: Res je bilo čustveno, ko sem se vrnil po poškodbi in zadel proti LASK-u. Ko se po tako dolgem času vrneš na igrišče, ne veš, kako dobro si okreval. Občutek je bil res dober.

E-Koroška: Avstrija se je kvalificirala na Euro 2024. Igrali ste za nižje kategorije reprezentance Avstrije. Pričakujete morda poziv v reprezentanco za Euro 2024?

Cvetko: Če sem iskren, v tem trenutku ne pričakujem ničesar. Vesel sem, da sem zdrav, da lahko igram in želim narediti vse najboljše za celovško Austrijo. V tem trenutku za reprezentanco Avstrije igra veliko igralcev iz nemške Bundeslige, Serie A, nekateri igrajo v Ligi prvakov. Toda nikoli ne veš, v nogometu se lahko vse zgodi. Sedaj pa sem osredotočen le na svojo ekipo.

E-Koroška: Kaj lahko reprezentanca Avstrije naredi na evropskem prvenstvu?

Cvetko: Naša reprezentanca je trenutno zelo močna, kot sem že prej omenil, veliko igralcev igra na visokem nivoju, v top pet ligah. Mislim, da lahko Avstrija igra vidno vlogo. Treba je najprej priti naprej iz skupine, potem je vse možno. Upam, da se Avstrija uvrsti naprej v četrtfinale, morda polfinale.

E-Koroška: Ker vaš oče izhaja iz Slovenije, lahko teoretično igrate tudi za reprezentanco Slovenije. Bi morebitno povabilo v slovensko reprezentanco sprejeli?

Cvetko: To je res. Toda vprašanje je le teoretično. Ne morem se osredotočiti na stvari, na katere ne morem vplivati. Če bi me slovenski selektor poklical, resnično želel, pa bi z veseljem razmislil. Trenutno pa sem res osredotočen le na igre za svojo ekipo.

E-Koroška: V avstrijski Bundesligi igra nekaj igralcev iz Slovenije. Koga najbolj cenite?

Cvetko: Nekaj zelo dobrih igralcev iz Slovenije igra v avstrijski Bundesligi. Najboljša sta Jon Gorenc Stankovič in Tomi Horvat iz graškega Sturma. Za Sturm sta zelo dobro igrala tudi v Ligi Evropa.

E-Koroška: Ob vratarju Janu Oblaku je najbolj znan slovenski nogometaš Benjamin Šeško. Igrali ste proti njemu, kakšno mnenje imate o njem?

Cvetko: V zadnjih dveh letih sem igral proti njemu. Res je dober napadalec, ima vse, kar mora napadalec imeti. Je hiter, močen, lahko zadene z nogo, glavo. Rekel bi, da je kompleten napadalec. Prepričan sem, da bo imel lepo kariero.

E-Koroška: Avstrija in Slovenija sta skupaj z Norveško in Kazahstanom v isti skupini v UEFA Ligi narodov 2025. Kateri reprezentanci dajete največ možnosti v tej skupini?

Cvetko: Ta skupina bo zelo zanimiva. Avstrija, Norveška in tudi Slovenija se lahko borijo za prvo mesto v skupini. Bomo videli, komu bo na koncu uspelo.

E-Koroška: V mladinskih kategorijah ste igrali za Bolton, ki je bil takrat v prvi ligi. Kaj je bilo najbolj pomembno, kar ste se naučili v Angliji?

Cvetko: Najbolj pomembna stvar, ki sem se je naučil v Angliji, je profesionalizem. V Angliji na nogomet gledajo kot na službo. Živijo za to službo, vsak dan naredijo čez teden vse, kar je možno, da za vikend tekmo zmagajo. Ob osmih zjutraj je skupni zajtrk, potem trening, video analize, konča se okrog treh štirih popoldne, kot prava služba.

E-Koroška: Verjetno si želite, da bi se vrnili v Anglijo, zaigrali v angleški Premier League?

Cvetko: Da, to bi bilo odlično. Bil sem zelo blizu, da bi zaigral za prvo ekipo. Na žalost se mi ni izšlo. Če bi se mi ponudila priložnost, da bi se vrnil in zaigral tam, bi bil zelo vesel.

E-Koroška: Ste eden izmed redkih igralcev na profesionalnem nivoju, ki tudi študira. Študirate angleščino na Univerzi v Celovcu?

Cvetko: Študiram angleščino in zgodovino. Študij imam zelo rad. Zelo pomembno je, da mi včasih odvrne misli od nogometa, da imam bistro glavo. Vedno najdem čas za učenje in izpite. Vesel sem, da sem se odločil za to pot.