V Mežici kadrovski kaos, zdravniki so na zavodu za zaposlovanje

Medtem ko mežiško zdravstveno postajo še vedno pesti kadrovski kaos, je na zavodu za zaposlovanje prijavljenih 140 zdravnikov splošne medicine. Z januarjem se pričakuje stabilizacija stanja, ko bosta ambulanti prevzeli specialistki družinske medicine.

V Zdravstveni postaji Mežica se zdravniki po odhodu dveh rednih zdravnikov družinske medicine Darje Žalig in Draga Večka menjajo kot po tekočem traku. Ko je z letošnjim januarjem svoj odhod napovedala zdravnica Špela Resnik, ki je bila med Mežičani precej priljubljena, je to med občani sprožilo val ogorčenja in nasprotovanja odhodu, v zdravstveni postaji pa povzročilo kadrovski kolaps.

V Mežici so odhodu priljubljene Resnikove javno nasprotovali, svoje nezadovoljstvo so občani izražali na različne načine, po družabnih omrežjih in celo s peticijo proti odhodu. Številni so se ob tem spraševali, kaj delata župan Dušan Krebel in direktor ZD Ravne Stanislav Pušnik narobe, da ni zdravnika, ki bi zdržal na mežiški zdravstveni postaji. Sicer se je vodstvo ravenskega zdravstvenega doma, pod katerega spada mežiška zdravstvena postaja, takoj podalo na lov za novim rednim zdravnikom družinske medicine.

Slaba koordinacija med zdravniki in še slabši odnos do pacientov

Po odhodu je nastal kadrovski kaos in šok za paciente, saj so v ambulanto stopili vedno k drugemu zdravniku. Ta zdravnik ni poznal njihove zdravstvene situacije, vedno znova so ponavljali ene in iste težave, vsak zdravnik je imel za iste težave drugačne rešitve, nekateri zdravniki pa za paciente sploh niso pokazali zanimanja. Poleg tega so se povečevale tudi čakalne dobe, ki pa se danes že krajšajo, januarja pa se pričakuje stabilizacija stanja, ko bosta ambulanti tako s prvim mesecem naslednjega leta prevzeli specialistki družinske medicine.

Po podatkih Zavoda za zaposlovanje RS je bilo konec leta oziroma na začetku, ko je Resnikova napovedala svoj odhod z zdravstvene postaje v Mežici, brezposelnih 149 zdravnikov splošne medicine. Danes je teh 140. Mežičani so se spraševali, zakaj takšne kadrovske težave v Mežici, zakaj zdravniki odhajajo iz Mežice – a problematika tega je dosti bolj široka kot le mežiška situacija. Vsa ruralna okolja se srečujejo s pomanjkanjem zdravnikov. Razpisi za novega zdravnika v Mežici na začetku leta niso obrodili sadov, mladi zdravniki raje počakajo na službo v središču dogajanja – Ljubljani, Mariboru, Celju ali Kopru; bolj kot majhne zdravstvene postaje so namreč med zdravniki priljubljeni klinični centri in bolnišnice.

JP