Tudi koroški filatelisti »hoč’jo cesto!«

Na zadnji novinarski konferenci Mladinske iniciative za 3. razvojno os je tudi Koroško filatelistično društvo predstavilo svoje aktivnosti in sodelovanje z Mladinsko iniciativo pri prizadevanjih za gradnjo hitre ceste na Koroško. Izdelali so priložnostno kuverto s priložnostno dopisnico, ki so jo skupaj z iniciativo razposlali na 700 različnih naslovov, priložnostni poštni žig pa je bil zavrnjen s strani Pošte Slovenije.

Ko se sprejema državni proračun, mora biti Koroška glasna

Medtem ko se sprejema državni proračun za prihodnje leto, in ko v govorih o infrastrukturnih projektih ni moč slišati besed tretja razvojna os, hitra cesta ali Koroška, je pomembno, da glasnost koroških želja sega vse do Ljubljane, če se že iz Ljubljane na Koroško ne sliši ničesar. Pri vpitju s Koroške v Ljubljano, da regija »hoče cesto« oziroma sodobno prometno infrastrukturo, pa Mladinska iniciativa za 3. razvojno os ni osamljena. Aktivno pri prizadevanjih za prepoznavnost koroške borbe sodeluje tudi Koroško filatelistično društvo. Na pobudo društva so skupaj z iniciativo izdali priložnostno kuverto, dopisnico in žig.

Budilka v kuverti

V priložnosti kuverti je priložnostna dopisnica, ki postavlja Slovenijo na glavo. »Ali smo mi na glavi ali je Slovenija na glavi, nekaj mora biti narobe,« je na novinarski konferenci razmišljal predstavnik Koroškega filatelističnega društva na novinarski konferenci Borut Bončina. Tudi vprašanje na dopisnici, »Koroška, dežela na »napačni« strani Alp?« v Korošcu vzbudi še dodatna vprašanja, denimo, zakaj lahko skozi avstrijsko Koroško poteka avtocesta, ki povezuje regijo s preostalo državo in praktično vsemi drugimi evropskimi državami, na slovenski strani pa je pravo infrastrukturno opustošenje. Da je celotna dopisnica vsebinsko še bolj kontrastna, so na glavo obrnili tudi znamko Aljaževega stolpa na kuverti. Ob tem pa upajo, da se nekdo od pristojnih vendarle prebudi.

Razposlanih je bilo 700 priložnostnih kuvert z dopisnico, 200 s strani KFD in 500 s strani Mladinske iniciative. Naslovniki pa so pristojna ministrstva, poslanci, vlada, vse koroške in savinjsko-šaleške občine, občinski svetniki, gospodarstvo, civilna družba in mediji. Torej vsi tisti, ki bi morali kaj postoriti za koroško hitro cesto, pove Aljaž Verhovnik.

Ob tej priložnosti pa je v občinski avli na Ravnah na Koroškem še priložnostna razstava filatelističnega društva, ki je ob delovnem času občine na ogled vsakemu. Pobudnik celotne filatelistične akcije »Hoč’mo cesto!« pa je Marjan Merkač.

Politična konotacija iniciative

Poleg priložnostne dopisnice in kuverte so izdelali tudi priložnostni žig, vendar je Pošta Slovenije zavrnila uporabo le-tega. »Stališče Pošte Slovenije je bilo, da je žig preveč spolitiziran, oziroma da se odrekajo vsem spolitiziranim temam v Sloveniji,« je pojasnil Borut Bončina in dodal, da bodo vseeno izdali osebni žig, ki ga lahko pridobi vsaka pravna in fizična oseba v prosto uporabo. »To akcijo bi radi peljali tako dolgo, da se bomo lahko enkrat zapeljali po tej cesti,« je razložil Bončina. Ta žig si lahko izdela kdorkoli, možno ga je uporabljati tudi poleg podpisa v elektronski cesti. »Pomen je v tem, da poleg tega, kar pošljemo, zraven zmeraj rečemo »Hoč’mo cesto!«. Ker na koroških cestah uničujemo svoje avtomobile, svoje zdravje in svoje življenje.«

JP