Tožilstvo v Celovcu v korist elektrarnam Verbund

Minuli teden je tožilstvo v Celovcu odstopilo od pregona avstrijskega upravljavca hidroelektrarn Verbund, ki naj bi bil soodgovoren za hude poplave Drave v letu 2012. Odločitev tožilstva v Celovcu naj ne bi vplivala na druge tožbe proti Verbundu, vseeno pa za slovenske tožbe ta poteza tožilstva ni najboljša popotnica.

Spomnimo se leta 2012, ko je Drava v pičlih 12 urah uničila domove več družinam, poplavljene in uničene so bile hiše, stanovanjski bloki, igrišča, ceste, mostovi, med drugim je bila poplavljena tudi dravograjska policijska postaja. Poleg hudega neurja je vzrok tudi spust prevelike količine vode iz akumulacijskih jezer v Avstriji; za slednje je odgovoren Verbund, ki pa vse očitke zavrača – krivdo valijo na slovenske hidroelektrarne.

Drava ima sicer ob normalnih dnevih, tudi ob majhni količini padavin, pretok med 300 in 500 kubičnih metrov na sekundo. Tistega usodnega novembrskega dne pa so na nekaterih predelih zabeležili kar 3000 kubičnih metrov na sekundo, kar je zgodovinsko visoka številka. Zadnjemu podobnemu pretoku smo bili priča pred 50 leti.

Kako se bo nadaljevalo na slovenskih sodiščih?

Prejšnji teden pa je tožilstvo v Celovcu po petih letih preiskave odstopilo od pregona proti avstrijskemu Verbundu, kljub temu da izvedeniško mnenje energetski družbi ni ravno naklonjeno. Verbund pri upravljanju svojih jezov naj ne bi upošteval predpisov poplavne varnosti. Pojavljajo se špekulacije, da je tožilstvo namerno ravnalo v korist Verbunda in ne v korist pravici. Tako je, kot poroča Delo, brez možnosti za odškodnine ostalo kar 200 slovenskih oškodovancev.

Odločitev tožilstva v Celovcu naj ne bi vplivala na druge tožbe proti Verbundu na slovenskih sodiščih, katerih je skupno kar 81, največ na mariborskem sodišču. Na slovenjgraškem jih je osem v višini 2,7 milijona evrov. A Verbund se lahko na slovenskih sodiščih izgovarja na umik preiskave, kar lahko postopke še dodatno zavleče. Slovenskim oškodovancem optimizem sicer vlivajo začetki težko pričakovanih obravnav, na katere so čakali kar pet dolgih let. Lanskega novembra se je na slovenjgraškem okrožnem sodišču namreč odvila prva obravnava, ki jo sicer vodi Okrožno sodišče Maribor, šestih oškodovancev iz Dravograda, ki Verbund tožijo za skupno 354.000 evrov odškodnine, v oktobru pa je potekal prvi narok v tožbi zavarovalnice Generali proti avstrijskemu Verbundu; tožba je ocenjena na 31 tisoč evrov.

NK