Alenka Helbl: Ne pristajamo na siromašenje zdravstvene oskrbe po regijah

Konec aprila je zaokrožila informacija, da je razširjena skupina pripravila Strokovna izhodišča za prenovo sistema nujne medicinske pomoči, ki predvideva ustanovitev 10 satelitskih urgentnih centrov po državi. Številni opozarjajo, da ne pristajajo na kakršno koli osiromašenje zdravstvenega varstva in oskrbe po regijah.

 

Poslanka Alenka Helbl je na ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi s prenovo sistema nujne medicinske pomoči.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Konec letošnjega aprila je v javnosti zaokrožila informacija, da je razširjena skupina pripravila Strokovna izhodišča za prenovo sistema nujne medicinske pomoči, ki v prvi fazi predvideva ustanovitev 10 satelitskih urgentnih centrov po državi. Kot ključne satelitske urgentne centre so strokovnjaki opredelili Zdravstveni dom Tolmin, Sežana, Ilirska Bistrica, Idrija, Postojna, Kranj, Kočevje, Sevnica, Velenje in Šmarje pri Jelšah. Na Ministrstvu za zdravje ste ob tem povedali, da dokument ni uradno stališče ministrstva, Korošci pa že vseskozi opozarjamo, da ne pristajamo na kakršno koli osiromašenje zdravstvenega varstva in oskrbe v naši regiji.

Dokument je 4. maja letos na 14. redni seji obravnaval tudi Strateški svet za zdravstvo in pri tem sprejel naslednja sklepa:

–       Strateški svet za zdravstvo podpira dokument Strokovna izhodišča za prenovo sistema nujne medicinske pomoči, pri čemer je treba preučiti zakonske osnove za implementacijo.

–       Strateški svet za zdravstvo podpira regijsko organizacijo nujne medicinske pomoči.

Na enem izmed srečanj ste dejali, da boste prenovo sistema nujne medicinske pomoči širši javnosti predstavili v Ljubljani konec maja, vendar do danes v zvezi s tem nismo prejeli še nobenih informacij.

Zanima me:

  1. Ali so oblikovana končna izhodišča za prenovo sistema nujne medicinske pomoči kot uradno stališče Ministrstva za zdravje?
  2. Kdaj jih boste predstavili širši javnosti?