“Vidim, da mi selektor zaupa, kar je za igralca najbolj pomembno”

Žan Karničnik je po vrnitvi v Slovenijo v moštvu Celja znova ujel vrhunsko formo, spet dokazal svojo nesporno kvaliteto. Postal je stalni član prve enajsterice reprezentance Slovenije, selektor Matjaž Kek mu zelo zaupa. Pred začetkom prvenstva smo se z njim pogovarjali o njegovi vrnitvi v slovenski nogomet, počutju v Celju, njegovih pričakovanjih na evropskem prvenstvu, trenutnem stanju nogometa na Koroškem in še o čem.

 

E-Koroška:  Po velikem uspehu, naslovu državnega prvaka z Muro, ste imeli veliko ponudb za odhod v tujino. Odločili ste se za Ludogorec. Kaj je botrovalo tej vaši odločitvi?

Karničnik: Takrat sem imel dve konkretni ponudbi v tujini. Na odločitev je vplivalo tudi to, da sem poznal trenerja, ki je tudi takrat odšel v Ludogorec.

E-Koroška:  Kako ste se počutili v Razgradu, v ekipi večkratnih bolgarskih državnih prvakov?

Karničnik: Počutje v prvi polovici leta je bilo odlično, lepo je, ko igraš in postaneš državni prvak. V drugi polovici leta pa zaradi statusa, ki sem ga imel, nisem bil več tako zadovoljen.

E-Koroška:  Kakšna je razlika med slovensko in bolgarsko prvo ligo?

Karničnik: Razlika je predvsem v ‘fiziki’, veliko je tujcev v ligi.

E-Koroška: Lani pozimi ste odšli na posojo v Celje. Zdi se, da je bila to odlična poteza?

Karničnik: Mislim, da je bila takrat to najboljša možna opcija, da se vrnem v okolje, ki ga dobro poznam.

E-Koroška: Tudi v nadaljevanju letošnje sezone boste igrali v Celju, saj ste pred kratkim postali polnopravni član ekipe. Ste zadovoljni?

Karničnik: Sem zadovoljen, ekipa je dobra, konstantno tudi igram in mislim, da bom tako v najboljšem ritmu dočakal EP.

E-Koroška: Pred nadaljevanjem sezone ste glavni kandidati za osvojitev naslova državnega prvaka, imate kar lepo prednost pred zasledovalci. Vam bo uspelo?

Karničnik: Menim, da nam bo uspelo zadržati to prednost do konca prvenstva.

E-Koroška: Vaš najbližji konkurent je Olimpija, morda Koper, medtem ko Maribor in Mura preveč zaostajata. Gre za vaša bivša kluba, ki nista na nivoju iz preteklih let. Kako to komentirate?

Karničnik: Oba kluba sta šla v neko določeno prenovo ekipo in to zahteva čas, da se stvari postavijo na svoje mesto. Smatram, da bosta oba v drugem delu prvenstva pokazala veliko več.

E-Koroška: V Celju vas je lani treniral nekdanji vrhunski igralec Albert Riera. Kaj bi povedali o njem, v čem se razlikuje od drugih?

Karničnik: Gre res za odličnega trenerja, zahteva red in disciplino, kar se tudi potem kaže na igrišču. Tudi vez med njim in igralci je na odličnem nivoju. Po mojem mnenju je tudi on dvignil celotni  klub na nek višji nivo.

E-Koroška: Pred njim ste sodelovali z Romanom Pilipčukom, sedaj je vaš trener Damir Križnar. Morda kakšna beseda o njima?

Karničnik: Damir Krznar nekako nadaljuje to delo, ki ga je začel Riera. Gre isto za dobrega trenerja in dobro osebo, s katerim se tudi zelo dobro razumem. Romana pa raje ne bi komentiral.

E-Koroška: Selektor Matjaž Kek si reprezentance brez vas praktično ne zna predstavljati, uporablja vas na obeh bočnih položajih. Kakšen odnos imata?

Karničnik: Ja, res je, imava dober odnos. Vidim, da mi selektor zaupa, kar je za igralca najbolj pomembno.

E-Koroška: Kako bi ocenili kvalifikacije za Euro 2024?

Karničnik: Kvalifikacije so bile zelo dobre, saj se nam je po dolgih letih uspelo uvrstiti na veliko tekmovanje.

E-Koroška: Pričakovanja navijačev so seveda velika, nogometna evforija se je po uvrstitvi na EP vrnila. Kaj pa vi igralci pričakujete od Eura 2024?

Karničnik: Nekako sem mnenja, da se nam je ta največja želja že izpolnila z uvrstitvijo na EP, kaj pa bo prineslo samo prvenstvo, pa bomo videli. Vsekakor nam mora biti pomembno, da se predstavimo v dobri luči in da napredujemo iz skupine.

E-Koroška: S katerim reprezentantom se najbolj razumete?

Karničnik: Najbolje se razumem z Juretom Balkovcem, Erikom Janžo in Davidom Zecom.

E-Koroška: Ste v najboljših igralskih letih, vas mogoče spet zanima odhod v tujino?

Karničnik: Ja, lahko rečem, da me še vedno zanima tujina. Bomo videli, kaj se bo dogajalo po evropskem prvenstvu.

E-Koroška: Poglejmo še malo koroški nogomet. Kakšno je vaše mnenje o trenutnem stanju na Koroškem?

Karničnik: Sem mnenja, da bi si tudi Koroška zasluzila vsaj en klub, ki bi deloval na višjem nivoju v članskem nogometu, kot so vsi trenutno.

E-Koroška: Včasih je imela Koroška dva prvoligaša. Kaj bi bilo treba storiti, da bodo ljudje na Koroškem spet gledali prvoligaški nogomet?

Karničnik: Potrebno je združiti povezati moči iz celotne regije v en klub in kasneje izhajati iz tega.

E-Koroška: Za konec morda nasvet mladim nogometašem, katerim predstavljate vzor in si želijo iti po vaši poti?

Karničnik: Slediti morajo svojim sanjam, pridno delati, trenirati in takrat se zgodijo največje oziroma najboljše stvari.