Benjamin Šeško je najboljši, zelo pomemben igralec Slovenije

Andrew ‘Andy’ Irving je škotski nogometaš, ki zadnji dve leti igra za celovško Austrijo. Maja bo dopolnil 24 let. Rojen je v Edinburgu, kjer je tudi začel svojo nogometno pot, pri klubu Heart of Midlothian. Po koncu te sezone bo zapustil Celovec, podpisal je pogodbo z angleškim Premier ligašem West Ham Unitedom. V pogovoru za naš portal je povedal nekaj o začetkih svoje kariere, škotski in slovenski reprezentanci in igralcih, obeh državah, svojih ambicijah v prihodnosti…

 

E-Koroška: Vaš prvi klub je bil Heart of Midlothian oziroma Hearts, kot se ta klub tudi imenuje. Kaj nam lahko poveste o začetkih vaše kariere?

Irving: Vedno sem si želel igrati za Hearts, saj vsa moja družina navija za ta klub. Oče me je kmalu, že ko sem bil star 2-3 leta, vodil na tekme Heartsa. Ko sem bil star osem let, sem prišel v njihovo akademijo in prišel do prve ekipe. Član Heartsa sem bil do svojega enaindvajsetega leta. S tem sem izpolnil svoje želje iz otroštva, saj je zame obstajal le ta klub. Na to sem zelo ponosen.

E-Koroška: Na Škotskem sta najbolj znana kluba Celtic in Glasgow Rangers. Katerega imate rajši?

Irving: Če sem iskren, nobenega. Nisem navijač teh dveh klubov. Kot sem že povedal je moj klub Hearts.

E-Koroška: Igrali ste za mlade selekcije reprezentance Škotske, ki se je uvrstila na Euro 2024. Ali pričakujete poziv v reprezentanco?

Irving: V tem trenutku poziva ne pričakujem, potrebujem še nekaj časa, moram trdo delati, igrati dobro. Upam pa, da bom nekoč zaigral za reprezentanco. To je cilj vsakega mladega nogometaša na Škotskem.

E-Koroška: Kaj menite o današnji reprezentanci Škotske?

Irving: Trenutna reprezentanca Škotske je zelo dobra. V zadnjih dveh treh letih je pod vodstvom novega selektorja zelo napredovala. Imamo top igralce, ki igrajo v angleški Premier ligi, italijanski Serie A. Ti igralci so definitivno vrnili dobre občutke pri navijačih glede reprezentance.

E-Koroška: Kako daleč lahko pride Škotska na Euro 2024?

Irving: Težko vprašanje. Če bodo igralci ponovili igre iz zadnjih dveh let, ko so premagali Španijo, Norveško, lahko definitivno pride daleč, vsekakor napreduje iz skupine. Še posebej s pomočjo navijačev in škotske mentalitete.

E-Koroška: Kdo je trenutno po vašem najboljši škotski nogometaš?

Irving: Moj najljubši škotski igralec je Aaron Hickey, ki igra trenutno za Brentford v Premier ligi. Skupaj sva igrala za Hearts. Mislim, da je fantastičen igralec. Potem sta tu še John McGinn, Scott McTominay, ki je dal veliko pomembnih golov.

E-Koroška: Kdo je najboljši škotski igralec vseh časov?

Irving: Veliko dobrih igralcev smo imeli, npr. Kenny Dalglish, Graham Souness, Joe Jordan. Pa strelec tretjega gola na SP v Argentini leta 1978 proti Nizozemski Archie Gemmill.

E-Koroška: Poznate morda kakšnega reprezentanta Slovenije?

Irving: Tu v Avstriji sem igral proti nekaterim slovenskim igralcem, Benjaminu Šešku, Tomiju Horvatu. Benjamin Šeško je najboljši, zelo pomemben igralec Slovenije. Potem seveda vratar Jan Oblak. Kadarkoli sem igral proti kakšnemu slovenskemu klubu, sem opazil, da so slovenski nogometaši zelo dobri.

E-Koroška: V avstrijski Bundesligi ligi igrajo štirje slovenski nogometaši, jih poznate?

Irving: Seveda, najbolj Tomija Horvata in Jona Gorenca Stankoviča, ki je zelo čvrst igralec, proti kateremu je težko igrati. Lani smo imeli na gostovanju proti WSG Tirolu, za katerega igrata Nik Prelec in Sandi Ogrinec, veliko problemov, sta zelo dinamična igralca.

E-Koroška: Vrnimo se nazaj na vašo kariero. Z enaindvajsetimi leti ste zapustili Hearts in odšli v nemško tretjo oziroma Regionalno ligo, v klub Türkgücu München. Zakaj ste se tako odločili?

Irving: Bil je čuden čas, ko sem zapustil Hearts, za katerega sem odigral 65 prvenstvenih tekem. V klubu je bila težka situacija. Ko sem dobil ponudbo iz Nemčije sem jo sprejel. Lepo je bilo živeti v Münchnu, navijači so bili odlični. Na žalost je pozneje klub zašel v finančne težave. Veliko lepih spominov imam iz tistega obdobja, nekaj pa tudi slabih.

E-Koroška: Pred dvema letoma ste prišli v celovško Austrijo. Kako je prišlo do prestopa?

Irving: Moj agent mi je ponudil to varianto, ko je prišlo do insolventnosti v mojem takratnem klubu v Nemčiji. V igri sta bila tudi Paderborn, Karlsruhe, potem sem prišel v Celovec. Ko pogledam nazaj, mislim, da sem se pravilno in zelo dobro odločil.

E-Koroška: Kaj menite o ekipi?

Irving: Mislim, da je ekipa odlična. V teh dveh letih, kolikor sem član ekipe, smo odigrali veliko dobrih tekem. V ekipi vlada dobro vzdušje, moštveni duh. Gotovo smo najboljša ekipa, za katero sem do sedaj igral, v smislu pripadnosti. Resnično uživam igrati za Austrijo.

E-Koroška: Letos ste se spet uvrstili v play off za prvaka, tako kot lani. Kdaj je bilo lažje, lani ali letos?

Irving: Na nek način je bilo letos lažje, čeprav ni bilo lahko. Osebno sem imel leto dni izkušenj, poznal sem ekipe v ligi. Kot ekipa smo letos bolj kompaktni, izboljšali smo se v defenzivi. V letu dni smo se izboljšali tudi zato, ker smo igrali smo proti ekipam, ki igrajo v Evropi, Red Bull Salzburgu, Sturmu, LASK-u. Konec koncev smo letos imeli 34 točk, lani 30.

E-Koroška: Lani ste podpisali pogodbo s premier ligašem West Ham Unitedom, še leto dni pa ste ostali v Celovcu. Kako so vas opazili pri West Ham Unitedu, kaj vam to pomeni?

Irving: Športni direktor West Ham Uniteda me je spremljal že kar nekaj časa, gledali so moje tekme. S tem, ko sem podpisal pogodbo s tako renomiranim klubom, so se mi seveda izpolnile sanje.

E-Koroška: Kakšni so vaši občutki ob odhodu, po koncu te sezone se boste preselili v Anglijo?

Irving: Že sedaj sem v velikem pričakovanju. Vsekakor sem pred velikim izzivom, saj bom igral na visokem nivoju. Rad bi dokazal, da sem sposoben igrati na tem nivoju, rad bi pokazal svoje kvalitete, vse je sedaj odvisno od mene. Vesel sem, da sem dobil priložnost.

E-Koroška: Vaš stil igre, imate odličen pregled nad igro, diagonalno podajo, zadnji pas, gotovo odgovarja Premier ligi?

Irving: Moje tehnične sposobnosti so moje najboljše nogometne lastnosti. To bom poskušal najboljše izkoristiti.

E-Koroška: West Ham United je sicer v senci klubov kot so Manchester City, Manchester United, Liverpool, Arsenal, vendar je vseeno eden najbolj znanih klubov v Premier ligi?

Irving: West Ham United je pomemben, velik klub v Angliji. Že kot otrok sem ga spremljal, ko sem vsako nedeljo gledal po televiziji reportaže tekem Premier lige, sedaj pa bom zaigral za njega.

E-Koroška: Sedaj se vam bodo tudi bolj odprla vrata za vstop v reprezentanco?

Irving: To je res, to je seveda možno, če se bom dokazal v West Hamu. Trenutno sem osredotočen le na to, da se izboljšam, da trdo delam, potem se bodo lahko zgodile dobre stvari, tudi glede reprezentance.

E-Koroška: Sedaj se vam je ponudila res lepa priložnost, kje se vidite v prihodnosti?

Irving: Težko vprašanje. Želim si igrati na najvišjem nivoju, se tam testirati. V nekaj mesecih se bo to zgodilo, naredil sem ta korak naprej. Nekoč sem si to želel, sedaj pa je to realnost.

E-Koroška: Kateri je vaš najljubši evropski klub?

Irving: Rad imam nogomet, rad gledam najboljše klube, Ligo prvakov. Rekel bi, da je to Barcelona, vzljubil sem jo v obdobju, ko so igrali Messi, Xavi, Iniesta, Busquets…

E-Koroška: Kdo bo osvojil letošnjo ligo prvakov?

Irving: V finalu bi stavil na Real Madrid ali Manchester City, seveda pa morata naprej priti do tja. Vseeno bi dal prednost Real Madridu.

E-Koroška: Ta intervju je namenjen slovenskim bralcem. Kako bi jim opisali Škotsko?

Irving: Škotska je izjemno lepa dežela s tradicijo, naravo, zgodovinskimi mesti. Vreme sicer je sicer dokaj muhasto. Na Škotskem in v mojem rodnem Edinburgu je veliko lepega za videti. Vsekakor bi vašim bralcem priporočal obisk Škotske, Edinburga. Ljudje so zelo prijazni, radi pijejo alkohol, ha ha. Vsak je dobrodošel, ne glede na to, od kod prihaja.

E-Koroška: Škotska je znana tudi po filmskih igralcih. Vam je bolj všeč Sean Connery ali Ewan McGregor?

Irving: Bolj mi je všeč Sean Connery. Lahko vam povem eno zgodbo. Ko je moja babica odraščala v Edinburgu, je živela v stanovanju v enem stanovanjskem bloku. Sean Connery je njeni družini vsako jutro prinesel mleko, saj je bil takrat namreč ‘milkman’, dostavljalec mleka za ta blok.

E-Koroška: Morda poznate Slovenijo, ste jo kdaj obiskali?

Irving: Nekajkrat sem bil v Sloveniji, v Ljubljani, na Bledu, Triglavskem narodnem parku, parkrat sem bil na pripravah z ekipo. Navdušen sem bil nad naravo, Slovenija je zelo lepa dežela, Ljubljana lepo mesto.

E-Koroška: Še zadnje vprašanje. Tako kot vi zapušča Austrijo tudi maser kluba, Matej Vidovič. Se bosta pogrešala?

Irving: Seveda. Matej je eden najbolj prijaznih ljudi, ki sem jih do sedaj srečal v nogometu. Imela sva odličen, prijateljski odnos. Ko bo odšel, mu bom za slovo prinesel steklenico škotskega viskija.