Črno na Koroškem obiskal konzorcij mednarodnega projekta CIRCUIT

V četrtek, 25. aprila 2024 so Črno na Koroškem obiskali člani mednarodnega konzorcija projekta Circuit, ki ga na področju trajnostne gradnje prometne infrastrukture financira Evropska unija in v katerem kot partner sodeluje tudi Občina Črna na Koroškem.

 

 

Projekt Circuit bo realiziral pet demonstracijskih pilotov v petih državah in sicer na Hrvaškem in Nizozemskem, v Španiji in Italiji ter v Sloveniji. Slovenski pilot bo izveden v Črni na Koroškem, kjer gre za izgradnjo novega mostu čez reko Mežo, ki je bil močno poškodovan v poplavah avgusta lani.

V pilotnem mostu bodo implementirane tri vrste inovativnih tehnologij in sicer izvedba krajnih opornikov z armirano zemljino in vertikalno čelno steno, modularna prekladna konstrukcija primerna za razgradnjo in uporaba digitalne proizvodnje za izdelavo varovalne ograje.

Vse tri inovativne tehnologije uporabljajo materiale in elemente iz sekundarnih virov ter tako demonstrirajo priložnosti za krožno gospodarstvo v gradbeništvu. S ponovno uporabo nosilcev v poplavah poškodovanega mostu in uporabo poplavnih naplavin za izvedbo opornikov, se projekt Circuit na inovativni način pridružuje popoplavni obnovi.
Člane konzorcija je sprejela županja Črne na Koroškem ga. Romana Lesjak in skupaj so si ogledali lokacijo pilota ter druge primere poškodovane infrastrukture. Dan so zaključili z obiskom Podzemlja Pece, kjer so se seznanili še z rudarsko zgodovino in njo povezano tehnično in kulturno dediščino Mežiške doline.