Večer pripovednikov o deportacijah koroških Slovencev 1942 iz občine Suha

Zamolčano, pozabljeno, odrinjeno. Tako bi lahko s tremi besedami opisali področje pregnanstev koroških Slovencev in Slovenk v času nacizma med drugo svetovno vojno. Katoliško prosvetno društvo Drava se bo v okviru letošnjega večera pripovednikov podalo po sledeh žrtev iz občine Suha na skrajnem vzhodu dvojezične Koroške.

14. in 15. aprila 1942 so oblastniki čez noč nasilno pregnali 37 občank in občanov s svojih domov in jih izseliliv nemška taborišča, kjer so leta dolgo bili sužnji nemškega rajha. Nekateri se niso več vrnili. Dolgo se na Suhi o tem sploh ni veliko govorilo. Leta 2017 je občina Suha s postavitvijo spomenika, ki ga je umetniško obilikovala znana koroška umetnica Nežika Novak, naredila pomemben korak k ozaveščanju teh dogodkov, saj je bil prvi spomenik, ki ga je postavila občina Suha kot javna ustanova Republike Avstrije.

Katoliško prosvetno društvo Drava iz občine Suha na avstrijskem Koroškem vabi v petek, 12. aprila 2024 ob 18.uri na poseben večer spominjanja in pripovedovanj v izrednem ambientu mrliške vežice občine Suha. Psihoterapevtka mag.  Gitka Opetnik bo kratko uvedla v tematiko, večer pa bo predvsem v znamenju spomina in pripovedovanj. Povabljena je edina še živečo suška žrtev, pa tudi potomce druge in tretje generacije, vsi občani ter zgodovinsko zainteresirani. Prireditev bo potekala v obeh deželnih jezikih s simultanimi prevodi. Za glasbeni okvir skrbita Pevsko-instrumentalna skupina Žvabek in Oktet Suha.