Oživljanje koroške romarske gore sv. Eme v Globasnici

S projektom »Zdravilne poti« in sanacijo izvira svete vode občina Globasnica želi, da bi gora sv. Eme postala romarsko središče alpsko-jadranskega prostora.

Poleg dneva, ko se verniki enkrat letno zberejo na Rozalskem žegnanju na gori, je gora sv. Eme prek celega leta najbolj pomembna turistična atrakcija za Globasnico, saj v kraj privabi največ gostov. Zato bo občina že obstoječo pot s projektom »Zdravilne poti« povezala v celoto; povezava izkopanin, cerkve, izvira zdravilne vode in arheološkega muzeja v središču občine bo okrepila turistično priljubljenost gore in tako bi lahko gora sv. Eme oziroma Globasnica postala romarsko središče alpsko-jadranskega prostora.

Gora svete Eme je del Geoparka Karavanke in je predgorje Karavank z nadmorsko višino 840 metrov. Arheološke najdbe na gori kažejo, da je bilo tam svetišče že v devetem stoletju pred našim štetjem. Tudi pozneje, v času Rimskega cesarstva, so prebivalci iz doline prihajali na goro in obiskovali svetišče. Izkopanine kažejo na to, da sta pred 1500 leti na gori nastali dvojna rimokatoliška in dvojna vzhodnogotska cerkev, gora pa je postala pravi romarski kraj, saj so sveti ostanki svetnikov uživali posebno občudovanje.

Izvir je zaradi krušenja skal nedostopen

Arheologi so skupno izkopali pet cerkva, to pa vernike še danes prepričuje v duhovno moč samega kraja. Tako na goro verniki romajo še danes, do vrha vodi tudi meditacijska steza. Devet postaj, ki zaključujejo pot duhovnosti »Ad Fontes – K izvirom« v celoto, so delo likovnega umetnika, Korošca Valentina Omana. Občina si skupaj z župnijo in preostalimi verskimi organizacijami prizadeva za oživitev omenjene romarske poti in s tem za izboljšanje kakovosti turizma v regiji.

Pot do izvira vode

Pod vrhom, nekoliko nižje od cerkve in mogočne stoletne zaščitene lipe, ki ponazarja simbol slovenstva v nekoč slovenski deželi, leži jama Rozalija, iz katere izvira sveta voda. Izvir je med romarji zelo pomemben, saj versko izročilo pravi, da je zdravilna za oči. Dostop do jame je trenutno zaprt oziroma je dostopen na lastno odgovornost; izvir je namreč pod veliko pečino, ki se pogosto kruši; za obiskovalce je torej lahko usodno, če se zadržujejo pod mogočno skalo svete Rozalije. Je pa voda po žlebu speljana nekoliko stran od skale, da si lahko obiskovalci vseeno sperejo in pozdravijo oči. Da bo pot do naravnega spomenika varna, bo stalo 120 tisoč evrov, varovalna dela pa se bodo začela prihodnjo pomlad.

JP