ŠTEFAN MARFLAK: Lesovi ter NOVI RAZSTAVNI PROSTORI Galerije Ravne

V petek, 5. julija 2024, so se odprli novi razstavni prostori Galerije Ravne na Partizanski 8, na Ravnah na Koroškem, z razstavo Štefana Marflaka: Lesovi.

Odprtje, ki se ga je udeležilo preko 100 obiskovalcev, so z nagovori pospremili direktorica Koroške galerije likovnih umetnosti, Petra Čeh, kustos razstave, Jernej Kožar, ter župan občine Ravne na Koroškem, dr. Tomaž Rožen, ki je razstavo ter nove prostore tudi slavnostno odprl. Kulturno dogajanje na magični poletni večer sta zaokrožila koroška akademska glasbenika, Andrej Ofak in Borut Mori z avtorsko glasbo.

Eden izmed najpomembnejših likovnih ustvarjalcev na Koroškem, akademski slikar Štefan Marflak, se po treh letih znova predstavlja v Galeriji Ravne, tokrat s ciklom osmih slik z naslovom »Lesovi«. Naslov se nanaša na knjigo Franca Sušnika »In kaj so ljudje ko lesovi«. Vseh osem del, ki so jih inspirirali Sušnikovi koroški zgodovinski zapisi, v katerih so slikovito popisani kraji, ljudje, Prežihov Voranc …,  je naslikal leta 2023 in sestavljajo zaključeno serijo. Odsotnost predstavljivega je nadomestil s pesmimi napisanimi na slike, iz katerih izžareva neizmerna življenjska energija. Na slikah lahko sicer prepoznamo silhuete figur, dreves in nekatere simbole, katerih pomeni se nam razkrijejo na lesenih okvirjih. Slike so naslikane v tradicionalni tehniki olja na platno, kar tudi govori o predanosti slikarstvu, ki se mu Štefan Marflak posveča z vsem duhom in telesom.

Razstava je na ogled do 15. septembra v času odpiralnih ur, t. j.: torek in petek: 14.00–18.00 ter sreda in četrtek: 14.00–16.00. V ponedeljek, soboto in nedeljo je galerija zaprta.

Z novimi razstavnimi prostori se po uničujočih poplavah, v katerih je bil uničen tudi Kulturni center, v katerem je Galerija Ravne delovala od leta 2012 do avgusta 2024, Galerija Ravne ponovno vzpostavlja. Vzpostavlja se na novi lokaciji kot kulturno središče, kjer so dobrodošli vsi, in kjer bo galerija lahko nadaljevala s poslanstvom, in sicer predstavljanjem sodobne umetnosti, ki nastaja v času in prostoru, del katerega smo pravzaprav vsi, in zato sodobnemu človeku ponuja komentar, razmislek o svetu in družbi.

Akademski slikar Štefan Marflak (1952, Črna na Koroškem) je eden izmed najpomembnejših likovnih ustvarjalcev na Koroškem. Diplomiral je na oddelku za slikarstvo Akademije za likovno umetnost v Ljubljani pri prof. Gustavu Gnamušu (1981) ter dokončal študij scenografije pri prof. Meti Hočevar in kostumografije pri prof. Alenki Bartl (1978). Ponaša se s slikarskim opusom, ki je z vsebinskimi izhodišči in sporočilnostjo trdno vpet v kulturno in naravno izročilo sveta med Peco in Pohorjem, zlasti še Mežiške doline in tamkajšnjih ljudi. Že pred leti, v času službovanja v Ljubljani in nato v Celju, je z značilno likovno pripovedjo motivno in duhovno ohranjal svojevrstno ustvarjalno vez z domačim okoljem, kamor se je nato vrnil in se dejavno vključil v lokalno likovno življenje, tudi kot organizator, pobudnik slikarskih kolonij in mentor.

 Vabimo k ogledu razstave ter na vodstvo po razstavi s kustosom razstave ter umetnikom, ki bo v torek, 16. julija 2024, ob 18. uri.

Koroška galerija likovnih umetnosti