Korošec, ki se je poskusil tudi v Bruslju

Romana Tomc (ELS) v svoji poslanski pisarni mladim omogoča opravljanje pripravništva v Evropskem parlamentu. Razpis je odprt ves čas trajanja parlamentarnega mandata. Delo poteka deloma v Bruslju deloma v Strasbourgu. Z izbranim kandidatom pa je sklenjena pogodba za mesec dni.

Eden od 40 pripravnikov, ki so se poskusili v pisarni Romane Tomc, je tudi Andraž Koželnik iz Brezna. Mladi Andraž je dobro izkoristil to priložnost in si nabral izkušenj, ki so še kako koristne ob vstopu na trg dela.

Spoznavanje Evropskega parlamenta iz prve roke

»Bruselj je pomembno mednarodno politično središče v katerem je sedež Evropske Komisije, Evropskega Sveta, zveze NATO in Zahodnoevropske unije, ter Evropski parlament, v katerem se sprejemajo pomembne odločitve na ravni Evrope, kakor tudi sveta. Izredno sem bil počaščen, da sem lahko bil del teh odločitev in na svoj skromen način pomagal pri delovanju evropskega hrama kulture. Ko človek doma iz kavča spremlja novice iz Bruslja, se zdi vse tako utečeno, da človek misli, kako so stvari enostavne. Marsikdo ob besedi Bruselj pomislil celo na brezdelje in lagodnost. A srce Evrope je vse prej kot to. Za to utečenostjo stoji napor in delo ljudi, ki ne poznajo delovnega časa, ki so vedno v pripravljenosti in morajo biti z mislimi vedno korak pred ostalimi, saj nenazadnje odločajo o usodi Evrope in sveta. Odločajo in zavzemajo se za boljši bit slehernega bitja na planetu. Ljudje bi morali razumeti, kakšno težo odgovornosti nosijo evropski poslanci in njihovi pomočniki, ter jim izkazati vso spoštovanje«, pravi Andraž Koželnik.

Andraž Koželnik je imel priložnost  spoznati delo Evropskega parlamenta iz prve roke, biti del vseevropskega dogajanja, se nadihati evropske kulture in spoznati način, kako se lahko pomaga človeku skozi politično delovanje.

»Prisostvoval sem na zasedanjih odborov ECON (odbor za ekonomske in monetarne zadeve) in EMPL (odbor za zaposlovanje in socialne zadeve), se udeleževal raznih seminarjev in sestankov, ter pomagal pri sestavljanju gradiva za plenarno zasedanje v Strasbourgu. Evropski poslanki Romani Tomc bom vedno hvaležen za to izkušnjo, s katero se mi je spremenil pogled na svet in mi vlil dodatno motivacijo za iskanje novih možnostih in rešitev.«

Romana Tomc se je uprla brezplačnemu pripravništvu

Pripravniki Romane Tomc prejmejo tudi ustrezno plačilo za svoje delo, vendar v  institucijah EU, kjer je zaposlenih več sto pripravnikov, ni vedno tako, saj jih veliko dela brez plačila, kar pa je žalostna plat teh evropskih insituticij. Temu je Romana Tomc v Evropskem parlamentu ostro nasprotovala in glede tega Evropski komisiji tudi postavila  poslansko vprašanje. Proti opravljanju neplačane prakse se je izrekel tudi evropski varuh človekovih pravic, ki je izrazil tudi nezadovoljstvo zaradi uporabe neplačanega osebja v evropskih institucijah.

“Zelo sem bila presenečena nad podatki, ki kažejo, da se število neplačanih praktikantov v evropskih institucijah celo povečuje, namesto da bi se zmanjševalo. To je krivično do mladih, poleg tega pa zelo slab signal navzven. Namesto, da bi bile evropske institucije zgled ostalim, same počnejo ravno to, proti čemer se nekateri poslanci borimo,” pravi Romana   Tomc.