Sezona klopov se začenja: nevarnost okužb na Koroškem med najvišjimi v državi

Strokovnjaki opozarjajo na številčnost klopov v slovenskih gozdovih, še posebej v gozdnatih regijah, kot je Koroška. Najbolj učinkovita zaščita pred klopnim meningoencefalitisom je cepljenje.

S tem, ko se povečuje število klopov v naravi, se povečuje tudi število obolelih za različnimi boleznimi, ki jih klopi prenašajo. Na avstrijskem Koroškem, kjer naj bi bilo lansko leto dva do trikrat več klopov kot leto poprej, so zabeležili povečano število okužb s klopnim meningoencefalitisom, okuženi klopi so razširjeni tudi po vsej Sloveniji. Posebej pazljivi moramo biti na Koroškem, kjer so goste gozdne površine, saj se tam zadržuje več klopov.

V Sloveniji je sicer najbolj pogosta bolezen, ki jo prenašajo klopi, lymska borelioza, sledi ji klopni meningoencefalitis. Za lymsko boreliozo, ki prizadane živčevje, sklepe ali srce, cepiva ni, pomembni so preventivni ukrepi, kot je uporaba repelentov ter hitro in pravilno odstranjevanje prisesanih klopov. Za klopni meningoencefalitis pa je cepljenje najbolj primerna zaščita, so zapisali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Čeprav je umrljivost zaradi klopnega meningoencefalitisa precej nizka, so lahko zdravstvene težave in posledice, ki jih bolezen povzroča, precej hude. Slovenija se glede na pogostost klopnega meningoencefalitisa uvršča v vrh držav Evrope, v Sloveniji pa izstopa Koroška. Po podatkih NIJZ pa je bilo leta 2014 na območju NIJZ Območne enote Ravne na Koroškem največ primerov klopnega meningoencefalitisa na 100 tisoč prebivalcev v Sloveniji. Primerov na 100 tisoč prebivalcev je bilo na Koroškem 12,6, slovensko povprečje pa je 4,9.

»Klopni meningoencefalitis je virusna bolezen osrednjega živčevja, ki se prenaša z vbodom okuženega klopa in ogroža predvsem ljudi, ki se v obdobju aktivnosti klopov zadržujejo v naravnih žariščih bolezni,« pojasnjuje Nacionalni inštitut za javno zdravje. Cepljenje je trenutno najbolj učinkovit ukrep za zaščito pred nevarno klopno boleznijo. V Sloveniji je sicer cepljenje obvezno le za ljudi, ki so okužbi izpostavljeni pri delu, to so lovci ali gozdarji. Priporočeno pa je vsem, ki se več časa zadržujejo v naravi, torej vsem pohodnikom, športnikom, sprehajalcem …