Pod novo vlado za slovensko manjšino spremembe niso pričakovane

Tako kot danes se je že po predčasnih volitvah porajalo vprašanje, kakšen bo  položaj slovenske manjšine pod novo avstrijsko vlado. Manjšina na avstrijskem Koroškem ne pričakuje sprememb, čeprav so te na področju, kot je denimo dvojezično šolstvo, nujne.

Včeraj je na Dunaju zaprisegla nova avstrijska vlada pod vodstvom Sebastiana Kurza, najmlajšega kanclerja v zgodovini Avstrije, sestavljata pa jo Kurzova ljudska stranka (ÖVP) in svobodnjaška stranka (FPÖ). Nova avstrijska vlada je z konservativno, desno usmerjeno ideologijo vzbudila dvome in strahove med manjšinci, a Slovenci na avstrijskih tleh ne pričakujejo prevelikih sprememb.

Manjšina živi z jezikom

To, da spremembe niso pričakovane, je dvorezen meč; pričakovano je, da vlada 31-letnega Kurza ne bo delala škode manjšinam, vendar tudi večja pomoč ni realna želja. Bernard Sadovnik, predsednik Skupnosti koroških Slovencev in župan Občine Globasnica, je za STA dejal, da bi morala Avstrija povečati financiranje slovenske manjšine za 100 odstotkov. Manjšina namreč za svoj obstoj in razvoj potrebuje podporo države, v prvi vrsti finančno. Že 20 let niso bili deležni povišanja sredstev s strani države, kot pravi Sadovnik, so odvisni od slovenske finančne podpore.

Korenite spremembe bi se morale zgoditi na področju dvojezičnega šolstva, da bi zaščitili slovensko manjšino in njen obstoj na avstrijskem Koroškem. V intervjuju Aljoša in Simona Ristič – Vilina: »Kaj je lepšega, kot pa igranje z otroki?« je podžupan Globasnice in predsednik stranke koroških Slovencev Gabriel Hribar dejal: »Manjšina živi z jezikom in zaščita manjšine ni možna z enakopravnostjo manjšinskega jezika, temveč samo in zgolj s pozitivno diskriminacijo.« V nekaterih dvojezičnih šolah avstrijske Koroške je pouk slovenščine celo tako slab, da otroci ob zaključku šolanja slovenščine praktično ne znajo govoriti tekoče. Zato je ideja nekaterih koroških Slovencev, da se država osredotoči na večjo kakovost in kvantiteto slovenskega pouka v dvojezičnih šolah, saj lahko znanje slovenskega jezika koristi tudi nemško govorečim otrokom, ne samo Slovencem.

NK