Bo Dars uslišal Korošce?

16. januarja bodo za skupno mizo ponovno sedli predstavniki Darsa, ministrstva za infrastrukturo in odbora za izgradnjo 3. razvojne osi. Korošci od Darsa pričakujejo novo časovnico izgradnje, ki bo bližje datumom začrtanim v lani podpisanem protokolu.

Spomnimo, na Darsu so konec minulega leta predlagali, da se na odseku Velenje – Slovenj Gradec gradbena dela pričnejo decembra 2020, čeprav bi se po protokolu morala pričeti decembra 2019. Na tem odseku bi se naj po protokolu gradbena dela zaključila konec leta 2023, DARS pa je predlagal zamik končanja gradbenih del v leto 2026.

Razlog za takšne zamike, ki so za Korošce povsem nesprejemljivi, naj bi bil neusklajenost protokola in pa časovnice. Slovenski mediji so povzemali Darsovo izjavo, da so roki v časovnici povsem nerealni in da Dars ni bil podpisnik protokola. Predstavniki Darsa na protokolu res niso pustili svojega podpisa, ga je pa namesto njih takratni minister za infrastrukturo Peter Gašperšič, ki pa je dejal, da je bilo s predstavniki Darsa vse usklajeno.

Korošci tako pričakujejo, da bo Dars prisluhnil njihovim zahtevam in približal roke izgradnje tistim, ki so jih na terminski plan leta 2017 zapisali sami. V odboru za izgradnjo 3. razvojne osi menijo, da se do danes ni zgodila nobena objektivna okoliščina, ki bi vplivala na časovnico izgradnje in da so časovni zamiki le korist Darsa in njihovih pogodbenih izvajalcev, Koroška pa na ta način izgublja na vseh področjih. Odbor tako vztraja, da se časovnica protokola realizira in da se gradbena dela na odseku Velenje – Slovenj Gradec pričnejo v letu 2019, saj je na tem odseku državni prostorski načrt sprejet že od leta 2013.