nedelja, 4 decembra, 2022

RSS ORF: zamejstvo in Slovenija

 • Srienc, Freund, Pohl o času 2. decembra, 2022
  Čas kot izraz trajanja je v žarišču nove izdaje kulturne revije dežele Koroške "Die Brücke“. Literarni zgodovinar Dominik Srienc se ob bližajočem 80. rojstnem dnevu pisatelja Petra Handkeja 6. decembra posveča času v njegovih delih.
 • Usposabljanje za licitacijo 2. decembra, 2022
  Na Koroškem začenjajo z iskanjem dreves za licitacijo vrednejšega lesa v Slovenj Gradcu v Sloveniji. Povezana je s strokovnim izobraževanjem, v katerem diplomirani inženír gozdarstva in svetovalec Kmetijske zbornice Marian Tomažej prepoznava pomemben temelj dosedanjih uspehov.
 • Finančna pomoč za Slovence v Porabju 2. decembra, 2022
  Ta teden je bil objavljen javni razpis iz Programa za Porabske Slovence, s katerim Slovenija neposredno finančno pomaga zamejski narodni skupnosti na Madžarskem. 13. decembra pa bosta dva ministra podpisala memorandum ob ustanovitvi Slovenske gospodarske zamejske koordinacije.
 • Podelitev nagrad za liriko 2. decembra, 2022
  V četrtek je bila velikem javnem studiu ORF v Celovcu slovesna podelitev letošnje nagrade za liriko, ki jo podeljuje celovško komunalno podjetje Stadtwerke (STW). Glavno nagrado v vrednosti 5.000 evrov je prejel znanstvenik Rudolf-Christian Hanschitz, drugo nagrado pa je prejela Verena Gotthardt iz Celovca.
 • Dogovor o carinskem koridorju 2. decembra, 2022
  Na ministrstvu za finance na Dunaju so v četrtek podpisali meddržavni sporazum med Avstrijo in Italijo, s katerim bo zaživel prvi tovrstni mednarodni carinski koridor med logističnim vozliščem v Brnci pri Beljaku in pristaniščem v Trstu. Prvi tovorni vlaki naj bi po tem carinskem koridorju zapeljali še pred koncem letošnjega leta.

NOVOSTI

Končan je skupinski del SP v nogometu, ki ga je za naš portal komentiral...

Končal se je skupinski del svetovnega nogometnega prvenstva 2022 v Katarju. Prvenstvo prehaja v drugo fazo, ko spodrsljaji niso več dovoljeni, saj gre za...

Tudi na Kopah bo decembra pester glasbeni program

Tudi na Kopah bo letošnji december pester in raznolik, zvrstilo se bo kar nekaj zanimivih koncertov. Naslednji petek bo nastopila skupina Vzrock, dan kasneje...

Iz trgovine z obutvijo v Slovenj Gradcu je neznanec včeraj ukradel športne copate

Na Operativno komunikacijski center Policijske uprave Celje smo v zadnjih 24 urah prejeli 205 klicev občanov. 70 klicev je bilo interventnih. 20 interventnih klicev...