petek, 22 septembra, 2023

RSS ORF: zamejstvo in Slovenija

 • Za zagotovitev dvojezičnosti v šolstvu 22. septembra, 2023
  V prostorih Doma glasbe v Celovcu se je v četrtek prvič v tem vladnem obdobju sestal Forum za dialog. Osrednja tema je bila zagotavljanje in spodbujanje dvojezičnosti v izobraževalnih ustanovah. Člani dialoškega foruma so sprejeli tozadevno resolucijo oziroma poziv zvezni vladi, je povedal predsednik Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk (SKS) Bernard Sadovnik.
 • „Manjšine prispevajo k sobivanju“ 22. septembra, 2023
  „Veliki izzivi zadnjega časa so ponazorili, da je pri vseh omejitvah in težavah, ki jih imamo v Evropi, vendar zelo jasna volja, gledati skupaj, skupno nekaj premakniti“, meni članica projektne skupine „gemeinsam & skupno“, bivša deželna svetnica Južne Tirolske Martha Stocker. O manjšinah, ki živijo ob mejah, meni, da „odločilno prispevajo k sobivanju“.
 • V Stični odprli pohodniško pot cistercijanov 22. septembra, 2023
  V cistercijanskem samostanu v Stični so slovesno odprli pohodniško Pot cistercijanov. Ta je del več kot 6.300 kilometrov dolge poti, ki povezuje cistercijanske pokrajine in samostane šestih evropskih držav, namenjena je raziskovanju bogate zapuščine cistercijanov v Sloveniji.
 • „Skrajno sovražen predlog“ 22. septembra, 2023
  Klub slovenskih študentk in študentov na Dunaju (KSŠŠD) na spletni strani poroča, da sta dunajska občinska odbornika iz vrst svobodnjaške stranke (FPÖ), Maximilian Krauss in Stefan Berger, na seji dunajskega občinskega sveta 20. septembra predstavila predlog o ukinitvi financiranja društva.
 • Slovenija bo povrnila koronske globe 22. septembra, 2023
  Državni zbor Republike Slovenije je z 49 glasovi za in 20 proti sprejel predlog zakona o povračilu glob, ki so bile v mandatu prejšnje vlade izrečene na podlagah, za katere se je izkazalo, da so neskladne z ustavo. Proti zakonu so glasovali v opozicijskih SDS in NSi.

NOVOSTI

Alenka Helbl: Vlada naj aktivno pristopi k organizaciji transporta krme na kmetije, ki so...

Po Sloveniji že več kot mesec dni poteka obsežna solidarnostna akcija zbiranja krme za prizadete kmetije. Glede na pogovore na terenu in s kmetijskimi...

Priložnostni filatelistični sklop »150. OBLETNICA ROJSTVA ANTONA VOGRINCA – ZA KOROŠKO ZASLUŽNEGA MOŽA!«

Pred 101. letom, slaba štiri leta po končanju I. svetovne vojne in dve leti po izvedenem koroškem plebiscitu, so bile Libeliče dokončno priključene k...

Policisti Postaje prometne policije Celje so v sredo na avtocesti A1 izvajali poostren nadzora...

Policisti Postaje prometne policije Celje so v sredo, na avtocesti A1, izvajali poostren nadzora cestnega prometa, s poudarkom na ugotavljanju prekrškov nezadostne varnostne razdalje....