Želja po sanaciji skritega zaklada koroškega turizma

Dostop k naravnemu spomeniku, k jami svete Rozalije in izviru zdravilne vode na Gori svete Eme, je zaradi krušenja kamenja za obiskovalce prepovedan že tri leta. Občina Globasnica bo za sanacijo te zgodovinsko pomembne točke, kamor verniki romajo že tisočletja, zaprosila za evropska sredstva.

Skriti zaklad koroškega turizma na sveti gori

Zgodovinsko bogata Gora svete Eme je že tisočletja priljubljena romarska destinacija za katoliške vernike, v zadnjih desetletjih postaja privlačna tudi za turiste, tako verne kot neverne. Na vrhu gore, ki je od morske gladine višji za 840 metrov, so arheologi odkrili sledove svetišča iz devetega stoletja pred našim štetjem. Izkopanine kažejo tudi na to, da sta že pred 1500 leti na gori stali dvojna rimokatoliška in dvojna vzhodnogotska cerkev. Obiskovalci se lahko po tisočletju in pol starih izkopaninah tudi sprehodijo. V neposredni bližini izkopanin je še informativna točka Geoparka Karavanke, ki bolj podrobno poduči o sami zgodovini Gore svete Eme.

Iz jame svete Rozalije, ki se nahaja nekaj metrov pod vrhom gore, izvira zdravilna voda. Po verskem izročilu naj bi voda iz te jame zdravila bolezni oči. Kljub temu da je dostop do jame onemogočen, si lahko obiskovalci vseeno izperejo oči. Od izvira je namreč speljana po dveh žlebovih na varno razdaljo od padajočega kamenja.

Naravni spomenik na Gori sv. Eme bi sanirali z evropskimi sredstvi

Občina Globasnica bi tako rada naravni spomenik ponovno ponudila romarjem in turistom. Skala nad izvirom se kruši in dostop do izvira je postal prenevaren, da bi lahko bil prosto odprt. Jamo in skalo je občina že večkrat poskušala sanirati, vendar jim nikoli ni uspelo pridobiti dovolj finančnih sredstev, ob uspešni kandidaturi za sredstva iz evropskega sklada za regionalni razvoj pa bi lahko to željo uresničili. Kot poroča avstrijski ORF, si Globasnica prizadeva za pridobitev sredstev v višini 160 tisoč evrov s pomočjo evropskega projekta Leader.