Za urološki pregled v Sloveniji najdaljša čakalna doba v slovenjgraški bolnišnici

S perečim problemom dolgih čakalnih vrst za preglede pri raznih zdravnikih specialistih se spopadajo tudi v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec. Tam se namreč na pregled v urološki ambulanti med vsemi urološkimi ambulantami v Sloveniji čaka najdlje. Koroška bolnišnica pa še zdaleč ni edina ustanova, kjer čakalne dobe presegajo dovoljene meje.

Pet odstotkov slovenskega prebivalstva čaka v neurejenem zdravstvenem sistemu

Slovenija se že dolgo spopada z neurejenim zdravstvenim sistemom in dolgimi čakalnimi dobami, slovensko zdravstvo konkretne in učinkovite reforme ni doživelo že od samega obstoja samostojne države. A kot kaže, vsakršne nove spremembe na tem področju stanje le še poslabšujejo.

“Na dan 1. 4. 2017 je v 13 izbranih specialističnih ambulantah na 1. pregled čakalo 124324 pacientov, od tega jih je na dopustno mejo čakalo 12572, kar predstavlja 10,11 % od vseh čakajočih na ambulantni pregled.” (Vir: Nacionalno spremljanje čakalnih dob – Mesečno poročilo, Nacionalni inštitut za javno zdravje)

To pa pomeni kar 5093 ali 4,27 % čakajočih več kot v preteklem mesecu.

Nacionalni inštitut za javno zdravje opozarja na več področij storitev in pregledov, kjer čakalne dobe presegajo dovoljene. Denimo za operacijo nožnega palca pacient povprečno čaka kar 906 dni. Na operacije krčnih žil se v povprečju čaka 590 dni, čakalna doba za druge posege na perifernem ožilju pa znaša 401 dan. Prav bolezni obtočil pa so najpogostejši razlog za smrt med Slovenci. Glede na trenutno stanje po specialističnih ambulantah največ ljudi čaka na pregled v revmatološki ambulanti, najmanj obremenjena pa je diabetološka.

Vir: Nacionalno spremljanje čakalnih dob – Mesečno poročilo, Nacionalni inštitut za javno zdravje

»Na celotnem področju Slovenije urologov primanjkuje.«

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec pacienti za pregled v urološki ambulanti čakajo približno eno leto. To je najdaljša čakalna doba uroloških ambulant v Sloveniji. O razlogih za to smo povprašali direktorico slovenjgraške bolnišnice asist. dr. Jasno Uranjek, dr. med: »Urološka ambulanta v Slovenj Gradcu ima glede na vsa pretekla leta zelo visok ugled, zato veliko pacientov želi biti pregledanih in obravnavanih v naši bolnišnici. Večkrat se na svojo željo raje odločijo za bolnišnico Slovenj Gradec, kot pa za kakšno bližnjo ustanovo, in raje počakajo malo dlje. Res pa je, da se tudi mi ta trenutek, tako kot večina preostalih slovenskih bolnišnic, še srečujemo s pomanjkanjem urologov. Na celotnem območju Slovenije urologov primanjkuje.«

V Slovenj Gradcu pa pacienti najhitreje v Sloveniji pridejo na vrsto, ko gre za operacijo hrbtenice ali za ortopedsko operacijo rame. Za poseg in operacijo hrbtenice je čakalna doba okoli en mesec, za ortopedsko operacijo rame pa pacienti čakajo približno 80 dni. »V lanskem letu so se ortopedi kadrovsko izpopolnili, in tako smo lahko nabor posegov razširili in začeli izvajati nove operacije na ramenih. Vsaka dejavnost, ki se začne izvajati na novo, ima kratke čakalne dobe, ko pa se bomo na tem področju uveljavili, se bodo le-te podaljšale,« je za portal e-Koroška povedala Jasna Uranjek.

JP