Za koliko se bo z novo investicijo povečala Lekova proizvodnja?

Iz dneva v dan na Prevaljah vidimo napredek gradnje nove Lekove tovarne na zemljišču nekdanjega Koraturja. Na portalu e-Koroška smo o širitvi Leka in novih delovnih mestih, ki jih povečanje proizvodnje prinaša, že pisali, danes pa predstavljamo, kolikšno bo povečanje proizvodnje in čemu bo nov objekt namenjen.

Dve milijardi tablet Amoksiklava s Prevalj v svet

Nov proizvodni objekt bo namenjen povečanju proizvodnje farmacevtskih izdelkov. V okoljevarstvenem sklepu, ki ga je Agencija Republike Slovenije lanskega oktobra izdala Leku, je zapisano, da se bo proizvodnja tablet povečala z 0,6 milijard na 2 milijardi, proizvodnja steklenih oralnih suspenzij pa z 12,5 milijona na 31 milijonov na letni ravni.

Lekov proizvodni objekt, ki je utesnjen med obstoječo tovarno in Petrolovo bencinsko črpalko, bo bolj visok kot širok. Zgrajen bo namreč iz petih etaž, to so klet, pritličje in tri nadstropja. V kleti bodo izvajali podporne dejavnosti, v pritličju bodo proizvodni prostori pakiranja, prvo nadstropje bo namenjeno tehnološkemu transportu s polnilnimi in sprejemnimi mesti, drugo nadstropje proizvodnji izdelkov in analitskemu laboratoriju, v najvišjem, tretjem nadstropju, pa se bo vršil transport z dozirnimi mesti za polnjenje tehnološke opreme, tam bodo tudo tehnični prostori. Tako se bo postopek izdelave penicilinskih izdelkov vršil od najvišjega nadstropja navzdol.

Za investicije bosta morali poskrbeti tudi Občina Prevalje in država

Proizvodnja v novem objektu naj bi stekla že leta 2019, glede na dinamiko gradnje, kjer je napredek viden iz dneva v dan, je ocena res vse prej kot nerealna. Pri več kot enkratnem povečanju proizvodnje je torej smotrno pričakovati tudi neko sorazmerno povečanje števila zaposlenih. Kot smo na portalu e-Koroška že pisali, naj bi Lek zaposlil okoli 100 novih ljudi, četrtino od teh z univerzitetno izobrazbo. Investicija bo tako prispevala k manjšem odseljevanju Korošcev iz regije, prav tako bo nekoliko ublažila pojav bega možganov, predvsem v farmacevtski stroki.

Seveda pa so ob Lekovi investiciji še vedno v pričakovanju investicije države in Občine Prevalje, ki so s širitvijo proizvodnje tesno povezane in pomembne za prihodnost prevaljskega Leka – med drugim gre za čistilno napravo, kamor bi povezali Lekove odpadne vode, in avtocesto oziroma hitro cesto, ali pa vsaj sodobno prometnico do Holmca. Slednja investicija je zaenkrat še velika iluzija, optimističen ali naiven up, investicija čistilne naprave pa se, kot kaže, premika proti realizaciji; z novim predlogom o delitvi državnih in evropskih sredstev med koroškimi občinami Prevaljam in Črni na Koroškem povečujejo delež sredstev za izgradnjo le-te in s tem finančno omogočajo gradnjo.

JP