Vsako leto večji in bogatejši

Vsakič, ko v javnost privrejo podatki poslovanja mežiške družbe TAB, so ti bolj osupljivi kot leto ali dve poprej. TAB ponovno beleži rekorde, prihodki od prodaje so se v letu 2017 povečali za desetino.

Številke poslovanja Tovarne akumulatorskih baterij vsako leto presežejo pričakovanja. V minulem letu so zabeležili 270 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar je kar 17 odstotkov več kot leto poprej, celotna skupina (skupno s hčerinskimi podjetji v tujini in v Sloveniji, teh je kar deset) pa je od prodaje beležila 330 milijonov prihodkov. To napram letu 2016 pomeni devet odstotno povečanje prihodkov od prodaje, ustvarili pa so slabih 3 milijone startnih baterij ter milijon in pol kosov industrijskih akumulatorjev.

Tudi žepi lastnikov vsako leto bolj polni

Že večkrat smo na portalu e-Koroška pisali, da je direktor družbe in njen 15-odstotni lastnik, Mežičan Bogomir Auprih najbogatejši Korošec. Časnik Finance ga je na svoji lestvici najbogatejših sto Slovencev v lanskem letu uvrstil na 30. mesto, njegovo premoženje pa ocenil na 40,7 milijonov evrov, kar znaša 7,5 milijona več kot v letu 2016. Samo od dividend, katerih so si lastniki v lanskem letu razdelili za okoli 10 milijonov evrov, je Auprih prejel 1,7 milijona. Če je družba glede na leto 20116 beležila 9-odstotno povečanje prihodkov od prodaje, pa je družbin prvi mož beležil 23-odstotno rast osebnega premoženja.

Sicer je TAB napram drugim koroškim podjetjem radodaren, ko pride mesec izplačila regresa in božičnic, se plače zaposlenim kljub uspehom podjetja ne zvišujejo. Lani je regres, ki ga je TAB izplačal svojim zaposlenim, znašal 1.136,50 evrov bruto, kar je dobrih 300 evrov več od zakonsko predpisanega minimuma. Tudi za delovanje raznih športnih in kulturnih društev v Mežiški dolini prispevajo, a plače delavcev so še vedno minimalne; zaposleni za delo v proizvodnji podpiše mesečno pogodbo z minimalno osnovo, ta znaša 804,96 evrov. Tudi ko gre za problematiko sanacije s svincem onesnažene doline, TAB zapre debelo denarnico češ, da sanacija starih rudniških in topilniških bremen, ki so stoletje onesnaževali dolino, ni njihova odgovornost.