Vlada sprejela stališče do indeksacije otroških dodatkov v Avstriji

Vlada RS je v četrtek sprejela stališče do indeksacije otroških dodatkov za otroke delavcev, zaposlenih v Avstriji, katerih otroci ne živijo na ozemlju Avstrije. »Višina otroškega dodatka za otroka delavca migranta, ki ne živi v Avstriji, bi morala biti enaka kot za otroka, ki živi v Avstriji,« so sporočili iz Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

V Avstriji je od 1. januarja 2019 v veljavi zakon, ki določa indeksacijo otroških dodatkov za otroke delavcev, zaposlenih v Avstriji, katerih otroci pa ne ne živijo na ozemlju Avstrije. Za te otroke se otroški dodatki znižajo ali zvišajo na »raven življenjskih stroškov« države, v kateri prebivajo.

Mehanizem je v nasprotju z veljavnimi pravili o usklajevanju socialne varnosti in je diskriminatoren, saj pomeni, da nekateri mobilni delavci EU v Avstriji, ki v celoti prispevajo k avstrijskemu gospodarstvu, delovni sili in sistemu socialne varnosti, prejemajo nižje ugodnosti v primerjavi z delavci, katerih otroci živijo v Avstriji. Vendar avstrijski mehanizem indeksiranja ne velja za avstrijske državljane, ki delajo v tujini za avstrijski javni organ in imajo otroke, ki živijo z njimi v tujini, čeprav so v podobnem položaju.

Slovenska vlada je v četrtek, 27. avgusta, sprejela opredelitev Republike Slovenije do omenjene indeksacije, in sicer meni, da so avstrijske nacionalne določbe v nasprotju s pravom EU. Slovenija zagovarja stališče, da bi morala višina otroškega dodatka za otroka delavca migranta, ki ne živi v Avstriji, biti enaka kot za otroka, ki živi v Avstriji, sporočajo iz Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

To problematiko že skoraj dve leti izpostavlja evropska poslanka Romana Tomc, ki je Evropsko komisijo ob samem začetku sprejemanja tega zakona opozorila na vprašljivo legitimnost avstrijske namere. »Če država ljudem daje, jim mora dajati pod enakimi pogoji. Kar delajo Avstrijci, je diskriminacija državljanov Evropske unije in deljenje na prvorazredne in drugorazredne državljane,« je že leta 2018 opozorila Tomčeva. V Evropskem parlamentu je sprožila zelo široko in odmevno akcijo in skupaj z nekaterimi drugimi evropskimi poslanci uspela doseči, da je Evropska komisija Avstriji zaradi diskriminatorne zakonodaje izdala opomin, v letošnjem letu pa so Avstrijo napotili na Sodišče EU.

NK