V veljavi strožji ukrepi pri prehodu meje za vse iz držav z večjim z tveganjem za okužbo z novim koronavirusom

Premier Janez Janša je na Twitterju napovedal, da bodo s petkom začeli veljati strožji ukrepi pri prehajanju meje za vse, ki prihajajo iz držav večjega tveganja za okužbo z novim koronavirusom.

Ob tem pa poudarja, da je za preprečitev širjenja okužb nujno upoštevanje razdalje, higiena rok in nošenje zaščitnih mask po navodilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Da bo vlada razpravljala o strožjih ukrepih pri prehodu meje, je včeraj povedal tudi minister za zdravje Tomaž Gantar, ki se je pred sejo vlade sestal z vodjo strokovne skupine za covdid-19 Bojano Beović in direktorjem NIJZ Milanom Krekom.

Ukrepi sicer sledijo vse več primerom novopotrjenih okužb z novim koronavirusom v zadnjih dneh. Krek je v sredo za STA dejal, da bi lahko spreminjali odlok o ukrepih za preprečitev širjenja novega koronavirusa na mejnih prehodih, ki je bil v uradnem listu objavljen 7. junija. Ta določa 16 izjem, kdaj ni treba uvesti 14-dnevno karanteno za osebe, ki pridejo v Slovenijo iz državah, ki niso na seznamu epidemiološko varnih držav. Po njegovih besedah večina primerov okužb v zadnjih dneh pride iz tujine prav na podlagi teh izjem.

Beovićeva pa je včeraj pred vladnim poslopjem dejala, da bo treba pregledati, kakšna so zdaj pravila igre za prehod meje ter to poskušati ustrezno spremeniti, “da bomo bolj na varnem”. Na vprašanje, kakšne ukrepe sama priporoča, je odgovorila, da je treba točno pogledati, kaj je najbolj smiselno.

Gantar: Za zdaj težko govorimo o drugem valu epidemije, se pa nanj pripravljamo

Minister za zdravje Tomaž Gantar je na novinarski konferenci, namenjeni aktualnim informacijam glede novega koronavirusa, opozoril, da se Slovenija sooča z naraščajočim številom okuženih. Za zdaj gre predvsem za vnesene okužbe iz tujine, ne pa za širjenje virusa znotraj države, zato o drugem valu epidemije še težko govori. Se pa nanj pripravljajo. Tako Gantar kot direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek sta včeraj poudarila, da ne želijo, da bi število okužb z novim koronavirusom spet naraslo do točke, ko ne bi več mogli spremljati širjenja virusa in kontaktov okuženih. Ob tem sta opozorila na relativno majhno število epidemiologov v državi, zato po besedah Kreka zdaj na hitro izobražujejo dodatne strokovnjake, ki bi lahko delali na terenu in poskušajo s tem povečati kadrovske zmogljivosti.

Po Gantarjevih besedah opažajo, “da se obnašamo preveč sproščeno, kot bi pozabili, da smo z velikimi napori uspeli premagati epidemijo”. Kljub temu se za zdaj še ne odločajo za zaostrovanje ukrepov znotraj države. Če bo to potrebno, pa bo eden prvih ukrepov znova omejevanje zbiranja na javnih krajih z zdajšnjih 500 na 200 oseb, po potrebi pa bi to še stopnjevali.

Več lahko preberete TUKAJ.