V pičlih dveh urah zabeležili prek sto kršitev

Policisti s Policijske uprave Celje so v včerajšnji akciji nadzora nad uporabo mobilnih telefonov med vožnjo zabeležili prek sto kršiteljev predpisov. Ob tem opozarjajo, da je uporaba telefona med vožnjo tako nevarna kot vožnja pod vplivom alkohola.

Izjemno visoko število kršiteljev

»V nadzoru nad spoštovanjem pravil o uporabi mobilnih telefonov med vožnjo
v cestnem  prometu, ki smo ga na območju Policijske uprave Celje izvajali
včeraj, smo zaznali 122 kršitev,«
so sporočili s PU Celje. Oglobili so sto voznikov; pet tujcev je kazen poravnalo takoj, 17 kršiteljev pa je od kršitve odneslo le opozorilo.

V samo dveh urah nadzora, ki je trajal včeraj od 8.45 do 11. ure, so zabeležili skoraj tretjino toliko kršitev, kot so jih zabeležili v prvih osmih mesecih tega leta, ki jih je bilo skupno 573. Število kršiteljev pa se počasi zmanjšuje; leta 2015 so na območju PU Celje zaznali več kot 2000 kršiteljev, lansko leto pa približno za polovico manj.

Globa sicer znaša 120 evrov, le-ta pa je proti posledicam, ki jih na cesti pušča nespametna uporaba telefona med vožnjo, zanemarljivo nizka. Slovenska zakonodaja dovoljuje uporabo telefona med vožnjo le prostoročno, kljub temu pa odsvetujejo tudi tovrstno telefoniranje. V vsakem primeru, ali držimo telefon v roki ali ne, padeta zbranost in pozornost, ki bi morali biti usmerjeni zgolj in samo na cesto. Policija ob tem priporoča, da se v primeru nujne uporabe telefona ustavimo in pot nadaljujemo po končanem pogovoru.

Vozniki se ne zavedajo nevarnosti

Koroške ceste so že same po sebi preveč nevarne, bodisi zaradi dotrajanosti infrastrukture, bodisi zaradi mnogih ovinkov. Poleg tega pa še ogromno voznikov med vožnjo dela stvari, ki na cesto niti pod razno ne spadajo. Tega, kako ogroženi so, ko med vožnjo uporabljajo telefon za takšne ali drugačne namene, in kako ob tem ogrožajo tudi preostale udeležence v prometu, se vozniki še premalo zavedajo. Čeprav si mogoče vsak pri sebi misli, da njemu pa že ne bo kaj hudega, saj lahko dela več stvari hkrati, poleg tega pa je telefoniranja in pisanja sporočil med vožnjo že tako ali tako navajen, se na cesti obnaša tako, kot bi imel v krvi 0,8 promila alkohola. »Med pisanjem sporočil voznik na vozišče gleda štirikrat manj časa kot  pri normalni vožnji, zaradi česar se pozornost močno zmanjša, hkrati pa se poveča možnost za povzročitev prometnih nesreč,« sporočajo s PU Celje in ob tem vsem voznikom sporočajo, da sedež za volanom ni primeren za telefoniranje, pisanje sporočil in brskanje po spletu.

JP