Svinčene baterije iz leta v leto večji posel

Tovarna akumulatorskih baterij iz leta v leto preseneča z rezultati poslovanja, v letošnjem letu je poslovanje ponovno rekordno. Rekordne pa so tudi vsakoletne vrednosti izplačila dividend, ki bodo letos, glede na prejšnja leta, verjetno ponovno astronomske.

Rekordni dobički, astronomske dividende

Tako kot vsako leto so tudi letošnji rezultati poslovanja mežiških izdelovalcev akumulatorjev rekordni. Prihodki družbe TAB so v prvi tretjini leta znašali 96,1 milijona evrov, čisti dobiček pa 6,8 milijona evrov, poroča Slovenska tiskovna agencija. Rezultati so tako za več kot 20% boljši od načrtovanih.

Ob dobrih poslovnih rezultatih pa koncem leta delničarji prejmejo lep izkupiček iz dividend. Lansko leto so si razdelili skupno kar 7,7 milijona evrov. Lastniki mežiške družbe pa so tudi eni izmed najbolj premožnih Slovencev. V lanskem letu sta bila na tej lestvici stotih najbogatejših Slovencev dva Korošca, Bogomir Auprih in Janez Pačnik, oba lastniško povezana s podjetjem TAB Mežica in hčerinskimi podjetji. Auprih je namreč kar 16-odstotni lastnik TAB-a.

Povečanje obsega proizvodnje vredna osem milijonov

TAB d.d. je tudi eden največjih zaposlovalcev v regiji, število zaposlenih se giblje okoli številke 1200. Približno 850 ljudi zaposlujejo podjetja na Koroškem, to so TAB – IPM logistika, plastika in storitve d.o.o., MPI reciklaža d.o.o., Gradbeni materiali d.o.o. in Podzemlje pece. Vsa podjetja imajo sedeže v občinah Mežica in Črna na Koroškem. Preostalih 350 zaposlenih pa TAB d.d. zaposluje v hčerinskih podjetjih v tujini.

V letošnjem letu pa načrtujejo širitev proizvodnje v občini Črna na Koroškem, natančneje v Žerjavu. Investicijo vredno približno osem milijonov zaenkrat zadržuje še okoljska presoja. Tovarna akumulatorskih baterij pri svojih procesih uporablja snovi, ki niso preveč prijazne okolju, predvsem svinec in kisline. V lanskem letu so ARSO zaprosili za okoljevarstveno soglasje za širitev zmogljivosti naprav, ki bi povečala obseg proizvodnje. Je pa postopek pridobitve dovoljenja, v zaključnih fazah v dobrobit mežiški družbi. Z 20-odstotno širitvijo se bodo seveda odprla tudi nova delovna mesta, kar je za regijo več kot dobrodošlo.

N.K.