Streha, ki bolj služi sončenju kakor zaščiti pred dežjem

Na Anskem vrhu nad Pamečami se je začela obnova dotrajane strehe na cerkvi sv. Ane. Nujna obnova polovice strehe na cerkvi, zgodovina katere sega v 16. stoletje, bo končana še letos, druga polovica pa predvidoma do prihodnjega poletja.

Obnova v teku, sredstev še ni

Že nekaj časa so lokalne skupnosti Občine Slovenj Gradec razmišljale o potrebni obnovi strehe na cerkvi sv. Ane nad Pamečami. Izjemno slabo stanje je, po tem ko je streha že začela zamakati, lokalne skupnosti, Pastoralno zvezo župnij Slovenj Gradec in Mestno občino Slovenj Gradec privedlo do tega, da so streho na cerkvi začeli obnavljati že letos, kljub temu da za obnovo celotne strehe še nimajo zagotovljenih vseh potrebnih finančnih sredstev.

Obnova celotne strehe je ocenjena na 78 tisoč evrov, trenutno imajo zagotovljeno približno polovico sredstev. K obnovi je sedem tisoč evrov prispevala tudi občina, čeprav obnova kulturne dediščine ni ravno naloga lokalnih skupnosti. »Menim, da bo obnovljena cerkev lahko ponos in obogatitev tega, kar imamo,« je na včerajšnji novinarski konferenci dejal župan MO Slovenj Gradec Andrej Čas. Slovenjgradčani so skupaj z Zavodom za spomeniško varstvo našli rešitev za obnovo spomenika; za obnovo strehe bodo uporabili avtohtone materiale, to so ročno klane skodle iz macesnovega lesa, da bo cerkev ohranila čim bolj pristen in originalen zunanji videz.

»Objekt, ki spada v naš prostor in čas.«

»To je objekt, ki nekako spada v naše okolje, prostor in čas. S pomočjo vseh dobrih ljudi, vernikov in nevernikov ga moramo obnoviti, da bo še naprej služil svojemu namenu, kot je do sedaj,« je povedal predstavnik vaške skupnosti Pameče–Troblje Andrej Breznik, Pamečan, ki se tudi sam zavzema za obnovo. Župnik Simon Potnik je ob tem poudaril, da bi bilo škoda, da bi cerkev zaradi človeške brezbrižnosti žalostno propadla, saj do cerkve na Anskem vrhu pelje nekoč pomembna romarska pot, danes pa je če-ta bolj pohodniška. Potnik s prispodobo, da streha služi bolj sončenju kot pa zaščiti notranjosti pred dežjem, oriše slabo stanje na cerkvi.

Zaradi svoje unikatne arhitekturne zasnove je cerkev pomemben kulturnozgodovinski in umetniški spomenik. Gre namreč za edino dvoladijsko arhitekturno zasnovo v širšem koroškem in štajerskem okolišu, zgodovina cerkve sv. Ane sega namreč v 16. stoletje.

JP