Srednji vek v Slovenj Gradcu

Prihajajoči vikend v Slovenj Gradcu bo zaznamoval evropski srednjeveški festival, imenovan Srednjeveški preludij. Slovenj Gradec bo tako po 750 letih ponovno pridobil mestne pravice, tokrat simbolično.

Mestne pravice pred 750 leti

Bogat kulturni vikend se obeta ta vikend, 17. in 18. junija v Slovenj Gradcu. V okviru prireditev ob 750. obletnici pridobitve mestnih pravic mesta Windischgrätz bo slavje v mestnem jedru v slogu srednjega veka.

Dogodek bodo zaznamovali predvsem nastopi domačih in tujih srednjeveških skupin, lokostrelski turnir, mednarodni nagrajeni viteški boji, prav tako nagrajena ognjena predstava in še mnogo drugih zanimivih točk.

Poleg nastopov sta za sobotno dogajanje predvideni tudi slavnostna otvoritev z dvigom zastave ob zvokih fanfar ter spust golobov v znamenje miru. Nekdanji Windischgräz ima namreč naziv Mesto – glasnik miru, ki so ga Mestni občini Slovenj Gradec pred skoraj tridesetimi leti podelili Združeni narodi.

Barantalo se bo s srednjeveško valuto

Nedeljsko dogajanje bo z obiskom popestril Ulrich Spanheimski, ki bo Slovenj Gradcu dodelil mestne pravice in ga s tem razglasil za mesto. Obiskovalci si bodo lahko ogledali tudi igro Tatič Korl, na ogled pa bodo tudi srednjeveška bolnišnica, pisarna, kuhinja, tudi umivanje bo v srednjeveškem stilu.

Edinstvena zanimivost festivala bo srednjeveški sejem, kjer bodo morali obiskovalci za nakupovanje zamenjati evropsko valuto za srednjeveške novčiče. Ker v srednjem veku še niso uporabljali davčnih blagajn, ki bi vsak nakup beležile in o tem obveščale finančno upravo, bo možno pri nakupovanju tudi barantati. Obiskovalci bodo lahko novčiče zamenjali za srednjeveško hrano, pijačo in ostale izdelke tržnice izpred 750 let.

JP