Prof. dr. Borut Štrukelj: Evropska agencija za zdravila pregleduje tri cepiva, registracija CureVaca verjetno registrirana že v kratkem

Evropska agencija za zdravila (Ema) trenutno opravlja reden pregled za tri cepiva proti covidu-19, za cepiva CureVac, Sputnik V in Novavax, za katerega se je izkazalo, da je 90-odstotno učinkovito, je danes povedal Borut Štrukelj z ljubljanske fakultete za farmacijo. Ob tem pa navaja, da bo med njimi CureVac najverjetneje najprej registriran.

Medtem ko je CureVac cepivo, ki temelji na informacijski mRNK, tako kot cepivi podjetij Pfizer/BioNTech in Moderna, pa je Sputnik V vektorsko cepivo, podobno kot cepivi podjetij AstraZeneca in Johnson & Johnson. Cepivo Novavax pa vsebuje rekombinantno beljakovino, s katero se virus pripenja na človeško celico. Gre za cepivo, narejeno na principu, ki se uporablja tudi za klasične kužne bolezni. Klinično preizkušanje cepiva so opravili na 37.000 ljudeh, izkazalo se je, da je 90-odstotno učinkovito, zaščitno deluje tudi proti britanski in južnoafriški različici, je na današnji novinarski konferenci o covidu-19 povedal Štrukelj. A Evropska komisija še ni sklenila pogodbe za nakup tega cepiva, zato je vprašanje, kdaj bo dejansko na voljo v EU.

Glede cepiva Sputnik je dejal, da je dokumentacija še vedno v pregledovanju in še vedno ni v skladu s pravili Eme. Štrukelj upa, da bo proizvajalec čim prej Emi dostavil želeno dokumentacijo. Ob tem je predstavil priporočila neodvisne skupine strokovnjakov, ki so delovali pri Emi na področju bioloških zdravil. Poudaril je, da je bila odločitev Eme glede varnosti cepiva AstraZenece pravilna in pričakovana. Cepivo obvaruje pred okužbo, predvsem pa prepreči težji potek bolezni in hospitalizacijo zaradi covida-19.

Več preberite TUKAJ.