“Pripravljen sem odlično”

Najboljši slovenski tekmovalec v enduru ima seveda posebej odnos do dirke EWS
Peca/Jamnica, saj je to seveda njegov teren – tu je rojen in se je spoznal z gorskim kolesarstvo, in tu se je razvil v svetovno prepoznavnega tekmovalca.Vid Peršak, član tovarniške ekipe Orbea FOX Enduro, je že vrsto let ambasador festivala Black Hole Bike Fest in endura nasploh. Na prvi izvedbi dirke Enduro World Series na Koroškem, to je bilo v sezoni 2018, je prav na domačem terenu dosegel 5. mesto, svoj najboljši rezultat v svetovni seriji je izenačil lani na dirki EWS La Thuile. Vid si je pred začetkom nove sezone, od katere si obeta veliko, vzel nekaj minut tudi za naslednji pogovor.

 

Pred nami je prva dirka svetovne serije Enduro World Series, čast otvoritve sezone je pripadla dolini Tweed na Škotske. Kako si sam pripravljen in ali čutiš kaj nervoze pred prvo veliko dirko?
Vid Peršak: Pripravljen sem odlično, tako da me nič kaj preveč ne skrbi, dejansko pa bomo šele po dirki na Škotskem videl kje sem. Z ekipo smo naredili vse, kar se narediti da, tako da si nimam kaj očitati in grem neobremenjen na prvo dirko. To pa je tudi vse, kar sem si želel pred začetkom sezone. Sezona se sicer začenja zelo pozno, vendar je bil koledar že dolgo znan in s tem ni bilo težav. Zagotovo pa je 7 ali 8 mesecev dolga zimska sezona dolga, bolj psihično kot fizično. Moraš vztrajati in trenirati ter ob tem upati, da prideš brez poškodb na prvo dirko.

Sledi domača preizkušnja, zate zagotovo zelo pomembna. Kako se počutiš ob tem, da bo dirka serije EWS praktično na tvojem domačem pragu?
Vid Peršak: Domače dirke se veselim, ne bo sicer prvič, ne zadnjič da tekmujem doma. Res pa je to znova svetovni pokal, vendar imam zdaj sam tudi toliko izkušenj, da zaradi tega ne čutim posebne treme. Bolj me navdaja veselje in navdušenje, zaradi česar imam še večjo motivacijo.

Kako bi dirko EWS Peca/Jamnica po zahtevnosti umestil znotraj koledarja letošnje sezone?

Vid Peršak: Z lahkoto bi rekel, da je to ena izmed najtežjih dirk v letošnji sezoni. Zaradi samega terena, še posebej če je slabo vreme, je ena tehnično najbolj zahtevnih. Res gre lahko veliko narobe oziroma se mora za uspeh sestaviti toliko dejavnikov, da po mojem mnenju zmaga tisti, ki je res najboljši. Tudi zame je to težka dirka, čeprav se zdi, da zelo dobro poznam teren. Ta je tako specifičen, da prostora za napake ni.

V katerem elementu se bo po tvojem mnenju odločala koroška dirka? Etape so zelo raznolike, bodo to posamezne etape ali odseki ali kaj drugega?
Vid Peršak: Ne vem točno kje bo potekala trasa, seveda pa poznam teren. Dejansko bo dirka dolga, po svoje pa tudi kratka. Najboljši bo tisti, ki bo najhitreje osvojil teren in se prilagodil razmeram. Zelo hitro bo treba priti v ritem in dobiti pravi »flow«. To bo odločilno!

Imaš za domačo dirko kakšne posebne načrte ali si imel posebne priprave? 
Vid Peršak: Pričakovanja so upravičeno visoka, pa ne samo zato ker poznaš vsak meter teh pobočij. Moj cilj je, da celotno sezono odpeljem na visokem nivoju in temu primerno sem se tudi pripravljal. Težko je tvegati vse za eno dirko, če imaš v mislih vse dirke. Posebnih priprav za Peco in Jamnico tako ni bilo.

Za konec še tvoje sporočilo za vse obiskovalce?
Vid Peršak: Ni vprašanje ali pridejo ali ne, udeležba je obvezna! Vsa leta nas dobro podpirajo, zdaj pa je prav ta podpora navijačev tista stvar, ki lahko tehtnico obrne na našo stran, tudi na mojo stran. Najbolje dirkam takrat, ko je največ navijačev in podpore, tako da upam, da bo čim več ljudi prišlo in bo to en pravi šov, ki si ga bomo vsi skupaj za dolgo zapolnili. Vsi mi tekmujemo tudi za gledalce, ne samo za nas, in zato nam to veliko pomeni.

Hvala za pogovor in vso srečo v sezoni, še posebej na Koroškem!

Intervju je pripravil Grega Stopar.