Prihaja zakon o dolgotrajni oskrbi, ki ga kot edina evropska država nimamo

Na četrtkovi maratonski seji je vlada sprejela vrsto zakonov. Med njimi zakon o investicijah v zdravstvo, zakon o ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu, zakon o urejanju prostora, gradbeni zakon, zakon o nujnih ukrepih v zdravstvu in ne nazadnje tudi zakon o dolgotrajni oskrbi. S tem je vlada dokazala, da ne le dela, ampak gara, kot je dejala evropska poslanka Romana Tomc in dodala, da je zdaj na potezi državni zbor. “Vse, kar bo manj kot 100-odstotna podpora, je nerazumljivo in v nasprotju s tem, kar govorijo poslanci.” Na področju dolgotrajne oskrbe v prejšnjih vladah niso praktično naredili ničesar, zdaj pa se bo končno vrnilo dostojanstvo starejšim, saj jim novi zakon daje čas in izbiro. Z njim se bo namreč močno dvignila kakovost institucionalnega varstva, torej domov.

Slovenija, navkljub temu, da je sedma država na svetu po starosti prebivalstva, je še edina evropska država, ki nima zakona o dolgotrajni oskrbi, v prejšnjih vladah je namreč nastalo preko 110 verzij zakona o dolgotrajni oskrbi. Do sedaj nobena ni dočakala seje vlade in DZ.  Janez Janša ob tem zagotavlja, da bodo “v prihodnjih letih zagotovili dostojno oskrbo za vse”. Zakon bi Slovenijo končno približal razvitejšim državam na tem področju in predvsem starejšim povečal izbiro in izboljšal kakovost institucionalne nege.

Slovenija postaja starajoča se družba. Danes je v Sloveniji 19,7 odstotka oseb starejših od 65 let in projekcije napovedujejo, da bo leta 2050 delež te populacije 30 odstotkov. Delež starejših od 80 let se bo s 5 odstotkov v letu 2016 do leta 2050 povečal na 11,4 odstotka. S staranjem se verjetnost potrebe po dolgotrajni oskrbi povečuje. Vzporedno se povečujejo tako javni kot zasebni izdatki za plačilo pravic in storitev na tem področju. Predlog Zakona o dolgotrajni oskrbi, ki ga je vlada potrdila, pa bo osebam, ki ne zmorejo več samostojno poskrbeti zase, ob njihovem aktivnem sodelovanju, omogočilo kakovostno in varno življenje. Trenutno so v Sloveniji pravice, ki se vežejo na področje DO razdrobljeno urejene v številnih predpisih, zato je ureditev nepregledna in administrativno obremenjujoča.

Več preberite TUKAJ.