Premier Janša: Vlada je približno 80 odstotkov svojega mandata porabila za spopad z epidemijo, kljub temu želimo debirokratizirati in decentralizirati državo

Predsednik vlade Janez Janša je danes odgovarjal na vprašanja v zvezi s cepivi, prihodnjim delom vlade, z imenovanjem tožilcev ter z usklajevanjem pokojnin in zakonom o dolgotrajni oskrbi. Glede dolgotrajne oskrbe je po Janševih besedah zakon že nekaj časa v obravnavi in usklajevanju, zagotovo bo še dopolnjen. “V vsakem primeru bo zakon na poslanskih klopeh pravočasno, da bo lahko uveljavljen s 1. januarjem naslednje leto, kar je cilj, ali bo to spomladi ali na začetku jeseni, težko rečem, ker gre za finančno daleč najzahtevnejši projekt v mandatu te koalicije,” je pojasnil.

Predsednik stranke SNS Zmago Jelinčič je na predsednika vlade naslovil vprašanje, ali so v poteku pogajanja za uporabo ruskega cepiva Sputnik in ali vlada pripravlja kakšno pobudo, da bi slovenska farmacevtska industrija začela izdelovati cepivo. Po njegovih besedah gre za enako cepivo, kot je AstraZeneca, ki je nekakšna licenca Sputnika V. Britanci naj bi začeli to uporabljati, ker ne verjamejo ameriškim proizvodom, pri katerih gre za gensko spreminjanje ribonukleinske kisline in ni poznan učinek. Vsa cepiva, ki jih trenutno uporabljamo so bila preizkušena in so varna, je odgovoril Janša. Znanstveno ni dokazana neka razlika med učinkovitostjo ali pa med stranskimi učinki med AstraZeneco in ostalimi. Sputnik je še v fazi preizkusa na evropski zdravstveni agenciji, tudi mi smo del te agencije, za odobritev je potrebno soglasje vseh nacionalnih regulatorjev. Pot mimo tega sicer obstaja, lahko bi sami odobrili cepivo, a po predpisanem postopku – kar pomeni, da bi sami morali izvest testiranje in vse postopke, ki trajajo mesece ali pa celo leta. Tako ni možnosti, da bi nas nacionalni regulator to lahko storil prej, kot bo to storila evropska agencija za zdravila, kjer postopek že poteka.

Več preberite TUKAJ.