Poslanka SDS DZ RS Alenka Helbl na obisku pri podžupanu občine Celovec Lojzetu Dolinarju

Pogovor je tekel o skrbi za slovenski jezik in identiteto. Lojze Dolinar, pedagog in prevajalec, nekdanji profesor na zvezni gimnaziji in zvezni realni gimnaziji za Slovence v Celovcu, v preteklosti že deželnozborski poslanec ter aktualni
podžupan občine Celovec, in poslanka SDS v DZ RS ga. Alenka Helbl sta spregovorila o položaju koroških Slovencev v Avstriji o prihodnosti slovenstva v zamejstvu in ohranjanju slovenskega jezika in identitete v zamejskem prostoru.

 

 

Za Celovec pravijo, da je glavno mesto koroških Slovencev. V mestu imajo namreč svoje
krovne organizacije, svojo študijsko knjižnico, banko, športne organizacije, Mohorjevo
družbo. Ta je še posebej pomembna, saj Družba izdaja tako knjige v slovenščini kakor tudi v nemščini ter šolske knjige. Založba tudi navezuje stike z drugimi avstrijskimi založbami, izdaja dela avstrijskih pisateljev v slovenskem prevodu, slovenske pa v nemškem.

In zaradi slednjega je še kako pomembno, da imajo Slovenci v občinskem svetu svojega
zagovornika, ki med drugim skrbi tudi za številne slovenske ustanove v mestu, na katere je
lahko mesto Celovec ponosno.

Srečanja se je udeležil tudi mag. Vladimir Smrtnik, podžupan občine Bistrica pri Pliberku. Sogovorniki so se strinjali, da je ohranjanje slovenskega jezika in slovenske identitete temeljni dejavnik obstoja slovenstva v zamejstvu. Raba slovenskega jezika na vseh področjih življenja, javnem, zasebnem/družinskem in upravnem je ključna za ohranitev in razvoj slovenske identitete. Za dosego tega cilje so pomembne tako kulturne in ostale dejavnosti, ki krepijo medsebojno in čezmejno sodelovanje ter ohranjajo vez s Slovenijo, pri čemer imata vedno večjo vlogo in pomen vzgoja in izobraževanje v slovenskem jeziku na vseh nivojih, od vrtca do zaključka šolanja.

Pri vsem tem je pomembna povezanost z matično domovino, k čemur lahko največ
prispevajo različne izmenjave; mladine, kulturnih društev in skupin, sodelovanje obmejnih
občin in gospodarstva. V preteklosti je bilo tega veliko več, so ugotovili. Ob koncu so sklenili, da naj bo njihovo današnje srečanje novi začetek sodelovanja.