Počasno sojenje morilcu matere koroških dečkov

Kalvariji primera koroških dečkov ni videti konca; dečka sta še vedno v rejništvu, oče še vedno ni obsojen. Dečka sta bila namreč nezakonito odvzeta starim staršem, CSD Velenje in Slovenj Gradec sta kršila njune ustavne in človekove pravice. Sodbi zoper očeta, ki se mu počasi izteka pripor, pa ni videti konca.

Sodba očetu vrnjena na prvo stopnjo

Tragedija, ki se je decembra leta 2015 zgodila v Velenju, še vedno razburja slovensko javnost, primer pa še zdaleč ni končan. Oče in mati koroških dečkov, Romeo Bajde in Lucija Škratek, sta se na koncertu v Rdeči dvorani v Velenju sprla, na poti domov pa je partner Pamečanko zadavil. V prtljažniku je mrtvo peljal v bližnji zdravstveni dom, še pred tem pa je na Facebooku spisal opravičilo.

Sodbo zoper morilca matere koroških dečkov Romea Bajdeta je celjsko višje sodišče vrnilo v ponovno sojenje na prvo stopnjo. Okrožno sodišče bo s ponovnim sojenjem začelo 21. septembra, z zaključkom pa bodo morali precej pohiteti. Bajde je bil že pred tem stari znanec policije in sodišč, saj je bil že večkrat obsojen zaradi kaznivih dejanj nasilja. Letos marca ga je celjsko prvostopenjsko sodišče obsodilo na 13 let zaporne kazni, kaznivo dejanje umora pa so prekvalificirali v uboj. Nestrinjanje višjega sodišča s sodbo je primer vrnilo nazaj v ponovno sojenje na prvo stopnjo. Kot poroča časnik Večer, pa se pripor morilcu Bajdetu izteče marca 2018, torej bo moralo sodišče nekoliko pohiteti. Hitrost in učinkovitost pa nista ravno vrlini slovenskega sodstva.

Za vrnitev dečkov starim staršem se bori tudi civilna sfera

Koroška dečka sta kmalu po okrutnem dejanju očeta pristala v javnosti neznani rejniški družini, po neuradnih podatkih naj bi jima celo spremenili priimek. Točnega razloga, zakaj so v CSD Velenje in Slovenj Gradec ubrali takšne protipravne postopke, ni. Upravna inšpekcija je namreč ugotovila, da je CSD Velenje kršil pravila upravnega postopka pri izdaji ene odločbe, CSD Slovenj Gradec pa je nezakonito ravnal pri obravnavi vloge za izdajo dovoljenja za izvajanje rejniške dejavnosti, ki so jo na center podali stari starši. Bivši direktor Jurij Šumečnik, ki je bil politično in kljub nasprotovanju stroke imenovan na mesto direktorja CSD Slovenj Gradec, je po tej odločbi inšpekcije tudi odstopil in dobil boljšo službo v državni energetiki. Sumljive okoliščine in dejanja centrov brez znanih tehtnih razlogov. Dejstvo pa je, kot ugotavlja tudi ustavno sodišče, da so bile starim staršem kršene ustavne in človekove pravice.

»Že naslednje jutro smo s kolegi skovali načrt, kako otroke spraviti nazaj k starim staršem,« je v intervjuju za naš portal dejal Andrej Breznik, eden izmed glavnih borcev za pravico koroških dečkov, ki se je kot predstavnik lokalne skupnosti Pameče po odvzemu dečkov takoj podal v akcijo. Brez borbe lokalne skupnosti in širše slovenske javnosti ter seveda glavnega koordinatorja in pobudnika civilne iniciative Breznika bi mediji primer verjetno pozabili po tednu ali dveh, sodišča pa bi, tako kot že ničkolikokrat, podlegla politiki. Na ulicah Slovenj Gradca so v pičlih štirih urah zbrali približno 2300 podpisov v podporo vrnitvi dečkov starim staršem. »Ni bilo mimoidočega, ki ne bi s podpisom podprl naše akcije,« je dejal Breznik, ki je bil tudi na pogovoru pri za primer odgovorni ministrici Anji Kopač Mrak. Tudi tam ni dobil iskrenega odgovora.

Optimizem v pravno državo in pošteno sodstvo počasi bledi; čeprav je trenutna vlada koroška dečka po neuspešni interpelaciji Kopač Mrakove potisnila v pozabo, primer še zdaleč ni zaključen. Sodstvo se raje ukvarja s kurjimi tatovi, ki za golo preživetje iščejo luknje v zakonih, kot pa z resnim kriminalom na državni ravni.

JP