Ob mednarodnem dnevu preprečevanja zastrupitve s svincem NIJZ opozarja na onesnaženo Mežiško dolino

Ob mednarodnem tednu preprečevanja zastrupitev s svincem, ki poteka v zadnjem tednu oktobra, ravenska enota NIJZ ponovno opozarja, da se v Zgornji Mežiški dolini veliko svinca nahaja v zemeljskih in makadamskih tleh. »Ta svinec ima seveda nevarne lastnosti, ne škodi pa zdravju, če ne najde poti v telesa ljudi, posebno otrok,« opozarjajo.

 

Zgornja Mežiška dolina je zaradi dolgoletne tradicije pridobivanja in predelave svinca z njim močno obremenjena. Največ svinca je naloženo v tleh, od koder najde pot v zrak, vodo in prehrano. »Preko vseh teh poti so otroci lahko izpostavljeni svincu, zato je pomembno izogibanje prašenju ter dobra higiena – od umivanja rok, pranja hrane, do ureditve vzdrževanja in čiščenja bivalnih prostorov,« opozarjajo na NIJZ.

»Otroci vdihnejo ali pojejo delce v katerih je svinec. Posebno nevarni so majhni delci, ki prodrejo do pljuč in se lažje topijo v prebavnem traktu. Ravno zato opozarjamo, da je potrebna posebna pozornost, da otroci niso izpostavljeni onesnaženemu prahu,« so zapisali pri ravenski območni enoti NIJZ. Za boljše ozaveščanje prebivalcev zgornje Mežiške doline so pripravili tudi informativno zloženko, za ozaveščanje najmlajših pa tudi dvominutni video.

Svinec je toksična kovina, ki je zaradi velike uporabnosti v bivalnem okolju ljudi zelo razširjena. Ima številne škodljive vplive na zdravje, zlasti na nevrološki, kardiovaskularni, prebavni in hematološki sistem. Majhni otroci so še posebej ranljivi, ker so bolj izpostavljeni od odraslih in ker svinec škodljivo vpliva na možgane v razvoju, še opozarja NIJZ.