Novim ministrstvom v RS Sloveniji na pot

Danes smo na začetku 2023; ves mesec državljani SLO poslušamo, da bo to leto leto reform – reforme zdravstva, pokojninskega in socialnega sistema, plačnega sistema, pripravljajo se spremembe na področju šolstva. In še kje … V tisti zloglasni, recimo ji tudi blagodušni ali blagozvočni, Viziji Slovenije iz začetka leta 2017 piše, kako bomo Slovenci leta 2050 srečni ljudje, živeli bomo kakovostno, bolje, bolj zdravo in dlje. A po besedah PV in koalicijskih partnerjev bi naj vso to srečo doživeli že leta 2030: reforme bodo uspele, vsi bomo imeli osebnega zdravnika, do specialista bomo prišli najkasneje v 20 dneh, 30.000 novih stanovanj bo na voljo, živeli bomo solidarno, si delili bogastvo bogatih, vsi enako bogati ali enako revni (kakor pač kdo), nastopila bo torej ekonomska demokracija (?)… Sreča! Sreča s trenutno veliko koalicijo!

 

A nečesa ni, ne omenjam medsebojnega sodelovanja in dialoga. Le čemu? Ja, tudi ta velika koalicija ga ne omenja, sploh pa ne z drugače mislečimi, s tistimi, ki pot Slovenije razumejo drugače, ki bi Slovenijo morda popeljali na pot razvoja moderne demokratične, gospodarsko močne države. S tistimi, ki tudi razumejo, kaj pomeni zadovoljstvo državljanov, kaj pomeni zelena trajnostna politika, kakšno šolstvo potrebujemo, da bodo mladi ustvarjalni, kompetentni, uspešni na trgu delovne sile, kakšno gospodarstvo potrebujemo, da bomo udejanili tisto zgoraj omenjeno srečo … A tega ni, ni dogovora ne pogovora, celo več, dobre rešitve prejšnje vlade se ukinjajo. Še najraje bi videli, da ima trenutna opozicija »zasuta usta« (po F. Balantiču).

Vlada R. Goloba je vztrajno zatrjevala, da povečanje števila ministrstev davkoplačevalcev ne bo stalo niti centa. To je bilo bistvo nastopa vladnih politikov v času referendumske kampanje o zakonu o vladi. Mediji in volivci so verjeli in tako tej  vladi dovolili, da že tako razpreden in neučinkovit aparat izvršilne oblasti še dodatno razširi. Pa vendar … Zdrava kmečka pamet pač ne verjame enačbi: Več ministrov in državnih sekretarjev je enako isti ceni! Zdaj, ko se je dejansko zgodila reorganizacija vlade, pa so tako na vladi kot v medijih začeli priznavati, kar so tisti, ki poznajo ekonomijo in stroške vodenja resorjev, vedeli že od začetka: nova ministrstva bodo potrebovala več denarja, ne le cent. Potreben bo torej rebalans proračuna. Torej več davkoplačevalskega denarja!

Ministrica za javno upravo je namreč pred trojnim referendumom poudarjala, »da predvidene organizacijske spremembe zakona o vladi ne bi pomenile povečanja stroškov, saj se bodo na nova oz. razdeljena ministrstva razporedili kadri, ki že sedaj delajo na teh področjih na posameznih ministrstvih.«

A realnost je tu. O tem piše tudi Delo v januarju 2023, kar je sicer vedel že vsak, ki se zaveda, kaj prinese ustanovitev novega ministrstva in zna sešteti 2 + 2: “Prenova vlade zahteva tudi rebalans proračuna”. Novi ministri, državni sekretarji, sodelavci v kabinetih, uradniki menda ne bodo delali brezplačno. V enem izmed slovenskih časopisov citat: »Bi se volivci odločili enako, če bi vedeli, da bodo dodatna ministrstva plačali “a la carte”?So bili volivci, ki so v času referendumov še jadrali na valu svobode, prevarani? So jih vladajoči peljali na led? Zelo tanek?

Ali gre pri tem za izstavljanje oz. plačevanje računov sopotnikom, tako političnim kot tistim iz nekaterih civilnih sfer, kar navsezadnje ni najpomembnejše (ali pač), iz predvolilne kampanje za ceno zmage, je že marsikomu jasno, koliko boste pri tem učinkoviti oz. neučinkoviti in kaj vse to pomeni za državljane, bo jasno kmalu, še/že letos.

V izjemno zahtevnem času smo (draginja, energetska kriza, vojna v Ukrajini, razpad zdravstvenega in plačnega sistema, kriza vrednot, šolstvo pred velikimi izzivi, ki zahtevajo takojšen odziv), ko bi se morali skupaj dogovoriti, skleniti dogovor in odgovorno, vlada kot izvršilna oblast, poslanci v DZ kot zakonodajna oblast v skrbi za vsakega od državljana, za vse generacije naših državljanov izpeljati takojšnje ukrepe ter ukrepe za bližnjo in daljno prihodnost.

S tem širjenjem ministrstev, z ugotavljanjem stanj, zbiranjem številk, pisanjem strategij, analiz tega vladajoči ne sporočajo državljanom!