Nagrado Občine Ravne na Koroškem za življenjsko delo je posthumno prejel Toni Apohal

Pred dvevi je Nagrado Občine Ravne na Koroškem za življenjsko delo in ustvarjanje na področju glasbe posthumno prejel legendarni koroški kulturnik, glasbenik, pevec in kantavtor Toni Apohal. Nagrado je v njegovem imenu prejel njegov sin Tomaž, ki je tudi pripravil besedilo ob podelitvi nagrade. 

 

Govor ob prevzemu nagrade Občine Ravne na Koroškem:

France Prešeren v svoji pesmi z naslovom Pevcu pravi:
»Kako bit óčeš poet in ti pretežkó je v prsih nosít al pekel, al nebo!
Stanu se svojega spomni, tŕpi brez miru!«

Kdor hoče postati glasbenik, pevec ali poet, bo v svojih prsih vse življenje nosil težo pekla in lahkotnost neba. Moj oče, pevec in kantavtor Toni Apohal nikoli ni bežal od odgovornosti, ki jo pevcem nalaga naš največji pesnik. S svojim talentom in glasbenim ustvarjanjem že dobrih 5 desetletij skrbi za ljubezni in radosti ob najsrečnejših dneh ter oporo v najbolj žalostnih trenutkih življenj številnih generacij Korošcev in Korošic.

Čeprav je Toni z ansamblom Kora v legendarni Kavarni na Čečovju pel in igral glasbo največjih glasbenih ikon tistega časa, je svoj edinstven glas in umetniški izraz črpal iz slovenske in Koroške kulturne dediščine.

Mnogi pevci pojejo o ljubezni in življenjskih zgodbah iz sveta domišljije. Toni je ustvarjal in pel o življenju in času, ki ga je poznal, ljubil in živel. O življenju preprostih ljudi, ki na tem koščku sveta grizejo v zemljo in z jekleno voljo ustvarjajo najboljše iz vsakdana. O lokalnih običajih, posebnostih, preteklosti in večnih legendah naših krajev. Nekateri umetniki morajo daleč čez oceane, da šele v objemu drugačnih kultur spoznajo svojo unikatnost. Toni je svojo Koroško pristnost poznal že od glasbenih začetkov z Duom Kora in ansamblom Kora. Svoj navdih in ustvarjalno moč je črpal pri velikanih Koroške pisane besede: Prežihovem Vorancu, Mitji Šipku in Blažu Mavrelu ter v 30 letih soustvaril ponarodele pesmi, ki so zaznamovale Koroško in življenja ljudi.

Skozi življenje glasbenika, pevca in kantavtorja je na več kot 2000 koncertih in nastopih zgodbe z Raven in Koroške ponesel daleč po svetu, Tonijeva glasbena zapuščina pa je zaznamovala žanr folk-rock, country in kantavtorske glasbe v Sloveniji in Jugoslaviji.
Na vrhuncu ustvarjalne kariere ni nihče pričakoval, da bo Toniju v nekaj letih odpovedalo srce in bodo pred njim težka leta borbe za življenje. A kot veleva Prešernova Pevcu, pravi poet nikoli ne obupa. V knjižici samostojne plošče V deželi kralja Matjaža je Toni zapisal: »… kot redek srečnež sem imel priložnost doživeti, kako je, ko se »drugič rodiš«. Ko začne v tebi biti novo srce. Ko pri 40ih ponovno shodiš, dvakrat v letu praznuješ rojstni dan in ko se vse začne spet od začetka. Hvala vam dobri ljudje. « Na poti vrnitve je Tonija vedno spremljala glasba, ki je bila od malih nog rdeča nit njegovega življenja in vseh ljudi, ki smo mu bili blizu. Zato smo s spoštovanjem občudovali, kako je kot prvi Slovenec in glasbenik s presajenim srcem ustvaril samostojno glasbeno ploščo.

Toni je živel izjemno življenje, ki ga ni moč meriti le v številu 44 let. Ponosni smo, da njegova glasba, glas in življenje tudi 20 let po njegovi smrti še vedno navdihujejo in osrečujejo ljudi.

»Na Peci pod vrhom, počiva Matjaž. Alenčica Kralju preganja dolgčas. Vmes mu svareče šepeče v uho, prebudi se kralj. Glej, ljudem je hudo.« Pevec, ki je pel o Koroških legendah, je z mnogimi glasbenimi nagradami, izjemno življenjsko zgodbo in ponarodelimi pesmimi tudi sam postal legenda. Koroška legenda.

V imenu očeta Tonija in družine Apohal Občini Ravne na Koroškem izrekam iskreno zahvalo za priznanje in spoštovanje, ki ga je s podelitvijo nagrade Občine Ravne na Koroškem izkazala svojemu občanu in glasbeniku Toniju Apohalu ob 20. obletnici njegove smrti. Sredstva ob nagradi bomo namenili ohranjanju Tonijeve glasbene in kulturne dediščine za bodoče generacije poslušalcev.