Na Peci našteli 60 tisoč smučarjev

Nedavno se je na Peci končala letošnja smučarska sezona, ki je na snežne strmine privabila okoli 60 tisoč smučarjev. Kljub topli zimi in nekoliko nižjim obiskom napram lanske sezone so z obiskom na Peci zadovoljni.

Z zadnjim marčevskim dnem se je končala letošnja smučarska sezona na Peci. Kljub temu da zima ni bila radodarna s količino snega, kar je nekoliko zamaknilo začetek smučarske sezone globlje v december, so z obiskom na Peci zadovoljni. Od decembra do konca marca so zabeležili okoli 60 tisoč smučarjev; sicer nekoliko manj kot sezono poprej, ko so našteli okoli 65 tisoč obiskovalcev.

Smučarji so bili z urejenostjo smučišča v veliki meri zadovoljni, poroča avstrijski ORF, kar pa je posledica dobre organizacije, priprav in investicijskih vlaganj v infrastrukturo smučišč. Tako na Peci kot na drugih smučiščih avstrijske Koroške so se na letošnjo sezono dobro pripravili, kar kažejo tudi konkretne številke vlaganj v posodobitve. Zanje so na smučiščih avstrijske Koroške samo pred letošnjo sezono namenili 26 milijonov evrov, v naslednjih desetih letih pa nameravajo snežne strmine vložiti še 150 milijonov. Smučišča so trenutno glavna turistična atrakcija avstrijske Koroške, zato lastniki in upravitelji smučišč pričakujejo tudi pomoč države oziroma dežele.

Kmalu pa se bo na čezmejni gori začela poletna sezona, ki je iz leta v leto bolj priljubljena destinacija pohodnikov in kolesarjev. Na Peci je namreč med kolesarji izjemno priljubljen tako imenovani »flow trail«, urejena proga za kolesarske spuste. Gre za 10 kilometrov proge s 1000 metri nadmorske višine. Poleg tega so med zgornjo in spodnjo postajo gondole tudi tri proge »cross country trail« v skupni dolžini 12,5 kilometra.

NK