Na eni strani Tito, na drugi poklon osamosvojiteljem

Na opuščeni stražnici Terča, ki je eno od izhodišč za pohod na Peco, lahko tudi po treh desetletjih spremljamo absurd: na fasadi ob vhodu v stražnico je velika podoba Tita, na drugi steni pa spominska plošča, na kateri zvemo, da je 30. junija 1991 slovenska Teritorialna obramba skupaj z občani zavzela to stražnico, kjer so se vojaki Titove armade tudi predali. Po treh desetletjih še niso uspeli stražnici najti novega in spodobnega lastnika, hkrati pa s fasade umakniti podobo maršala, po katerem je tudi nosila ime vojska,  ki je napadla Slovenijo.   

Ker je Koroška obmejna regija, je razumljivo, da je bilo tod veliko vojaških stražnic JLA, ki so v času samostojne države dobile nove lastnike in nov pomen, le Terča in stražnica v Koprivni, ki jo je kar nekaj let po vojni upravljal VIS (predhodnik današnje Sove) sta v zelo klavrnem stanju in v sramoto obrambnemu ministrstvu. Obe stražnici pa sta na lepi lokaciji in naravnost čudno je, da niso uspeli najti novega lastnika, čeprav se je cena v teh letih krepko nižala.

 

Za Terčo je bilo kar nekaj javnih dražb za prodajo, vmes je bila nekaj let tudi v najemu ravenskega združenja šoferjev in avtomehanikov. Pred leti je bila izhodiščna cena na dražbi dobrih 42 tisoč evrov, ki je z leti padla pod 30 tisoč evrov, vendar objekt še vedno sameva in propada. Z vsaki letom je škoda na objektu večja in večja bodo vlaganja, ako bo ta objekt sploh našel novega lastnika in se ne bo prej s Titom vred sesul sam vase.

Za prvo silo in ob 30-obletnici samostojne države Slovenije pa bi lahko obrambno ministrstvo poskrbelo, da vsaj Tito ne bi bil prvi, ki pozdravi planince, ki prihajajo na Peco. Titovi vojaki po grebenu Pece niso varovali mejo pred Avstrijci in drugimi, ki bi hoteli ilegalno v Jugoslavijo, temveč pred našimi ljudmi, ki so želeli na Zahod.