Mejni prehod Holmec preživel vojno, zaprl ga je koronavirus

Korošcem je prvič v zgodovini samostojne Slovenije onemogočen prehod meje preko mejnega prehoda Holmec, celo v času osamosvojitvene vojne je služil kot povezava Slovenije z zahodnim svetom. Na Koroškem ostajata odprta le dva mejna prehoda – Vič in Radeljski prelaz.

Danes ob polnoči so avstrijske oblasti izvedle napovedano zaprtje mejnega prehoda Holmec. Dejanje Avstrijcev spada v sklop ukrepov za zajezitev epidemije virusa covid-19 oziroma novega koronavirusa, mejne prehode z nizkim številom dnevnih prehodov zapirajo po vsej državi. Nekaj deset metrov pred mejo odslej stojijo fizične ovire, pregrade so vidne tudi na samem prehodu. Prečkanje slovensko-avstrijske meje v Mežiški dolini odslej ni več mogoč, na Koroškem ostajata odprta le dva mejna prehoda – Vič in Radeljski prelaz.

Korošcem je tako prvič v zgodovini samostojne Slovenije onemogočen prehod meje preko Holmeca, mejni prehod je bil odprt celo v času osamosvojitvene vojne. V boju za slovensko suverenost je teritorialna obramba ubranila Holmec pred agresorsko vojsko JLA in omogočila pomembno povezavo Slovenije z zahodnimi in severnimi državami Evrope. Takratni predsednik parlamenta dr. France Bučar je namreč med vojno, 30. junija 1991, prečkal Holmec, da se je na avstrijski strani meje sestal z avstrijskim zunanjim ministrom Aloisom Mockom in nemškim zunanjim ministrom Hans-Dietrichom Genscherjem.

Mejni prehod Holmec, 1991

Niti oboroženi spopadi in smrtne žrtve niso zaustavile prečkanja meje in povezave Slovenije z Avstrijo ter ostalimi evropskimi državami. Danes, v času epidemije virusa covid-19, pa na Holmcu stojijo pregrade, kar je za koroške župane povsem nesprejemljivo. Na avstrijski ukrep so se odzvali v Svetu Koroške regije, v pismu vladi Janeza Janše prosijo, naj država poskrbi, da mejni prehod Holmec ostane odprt.

Vlada se je prošnjo koroških županov že odzvala

Ljudje že desetletja odhajajo na delo v Avstrijo, imajo za to vsa potrebna potrdila delodajalcev, obenem so bili ves čas na Holmcu tudi podvrženi dnevni kontroli (merjenje telesne temperature in zavrnitev v primeru bolezni) in drugo in jim podaljšanje poti pomeni dodatni strošek, nepotrebno podaljševanje poti in časovno oviro za običajni prihod na delo,” se glasi pismo županov. Dodajajo, da je za ponovno odprtje mejnega prehoda potrebno veliko časa, kar škoduje tako dnevnim migrantom kot skupnim investicijam, ki jih izvajajo občine obeh strani meje in čezmejni Geopark Karavanke.

Vlada se je na pismo koroških županov hitro odzvala, uradni govorec v času epidemije Jelko Kacin je na svojem Twitter profilu zapisal, da ministrstvo za zunanje zadeve aktivno išče primerno rešitev, s katero bi lahko prehod meje omogočili vsaj delovnim migrantom, ki morajo za pot v službo dnevno prečkati mejo.

JP