Marcel in Igor Žunko na snežnih strminah nizata uspeh za uspehom

Za uspešno, samostojno mikroekipo Marcela in Igorja Žunka s Prevalj se skriva nadvse zanimiva zgodba. Marcel s svojim slogom smučanja ni navduševal koroških trenerjev, Igor pa ni dovolil, da bi ga navadili na drugačne tehnike. Rezultati samosvoje tehnike, volje in trdega dela so dvakratni naslov državnega prvaka ter številni drugi uspehi.

Mladi alpski smučar Marcel Žunko ter njegov oče, trener, menedžer in serviser Igor Žunko sestavljata izjemno majhno, a zelo učinkovito smučarsko ekipo. Že od vsega začetka kaže Marcel velik potencial, pred leti je na svojih prvih tekmovanjih na Koroškem kazal dobre rezultate, pod budnim trenerskim očesom očeta Igorja pa si je v letošnji sezoni med drugim priboril naslov državnega prvaka v slalomu in kombinaciji v kategoriji U14, postal je državni podprvak v superveleslalomu, prvo mesto je zasedel na avstrijskem koroškem pokalu ter na FIS tekmovanju za mlajše smučarje v Zagrebu – in še bi lahko naštevali. Skupna bera uspehov minule sezone je še mnogo večja, kar Marcelu in Igorju predstavlja najbolj objektiven dokaz, da delata dobro in da sta na pravi poti.

Foto: Osebni arhiv

Prevaljčana, ki sicer delujeta pod okriljem Športnega društva Beli zajec, sta povsem samostojna ekipa. »Marcel je bil član smučarskih klubov na Ravnah na Koroškem in v Črni na Koroškem, a so ga trenerji že od samega začetka odvračali od njegovega stila, ki je poseben, drugačen od tega, ki ga učijo v klubih. S tem pa se jaz nisem strinjal. V klubih so mi svetovali, naj Marcela raje treniram sam, saj jim moje vmešavanje v njihov način dela ni bilo všeč,« pripoveduje Igor. Verjetno si je malokdo mislil, da lahko njuna samostojna pot prinese takšne rezultate. A Marcelov poseben slog vožnje, ki je bolj podoben italijanski ali ameriški šoli, Igorjeva trenerska žilica ter volja in trdo delo so njun recept za uspeh.

Rezultati pa so še bolj presenetljivi, ko jih postavimo ob dejstvo, da ima Marcel v minuli sezoni za sabo samo 85 dni na snegu s tekmovanji vred, člani smučarskih klubov pa jih lahko letno naštejejo tudi 150 ali 200, pojasni Igor. A treninge, ki se večinoma odvijajo na smučišču na Peci, so zelo intenzivni. »Ker trenira sam, lahko napake odpravljava sproti, poleg tega si pomagava z videoanalizami,« pravi Igor. »Letošnjo sezono sva dala poudarek na superveleslalomu, rezultat je drugo mesto na državnem prvenstvu. Ob tem sva nekoliko zapostavila veleslalom, a sem se kljub temu uspel uvrstiti med štiri najboljše v Sloveniji, v slalomu pa mi je uspelo osvojiti prvo mesto,« pa opiše Marcel.

Foto: Osebni arhiv

Ob vsem tem so še druge neizogibljive obveznosti – šola in služba. »Marcelova prisotnost pri pouku je za državnega prvaka precej visoka,« pravi Igor, »včasih ga obravnavajo, kot da sploh ne bi smučal.« S treningi namreč začneta po dvanajsti uri; trikrat tedensko na smučišču, trije dnevi so namenjeni krepitvi kondicije, en dan pa je namenjen počitku.

Ker sta Igor in Marcel zasebna ekipa, morata sama poskrbeti za stroške, ki nastanejo ob vseh treningih in tekmah. Smučarska oprema je zelo draga, veliko odštejeta za vzdrževanje le-te in za smučarske karte, zato si sezone brez sponzorjev in donatorjev ne predstavljata. Letos jima je uspelo pridobiti sponzorstvo priznane svetovne znamke za smuči in opremo Head, v sezono 2019/20 se bo Marcel podal s petimi pari novih smuči in čevlji po meri.

Kljub temu da je njuna ekipa v primerjavi s smučarskimi klubi finančno podhranjena, je Marcel Žunko glavno ime minule sezone v Sloveniji v kategoriji U14, v prihodnjo sezono pa zreta še bolj optimistično – načrtujeta vsaj deset dni več treningov na snegu, v sezono pa vstopata z novimi sponzorji in novo opremo. Ob njuni izjemni volji in želji po uspehu si upamo pričakovati, da bomo Marcela čez nekaj let spremljali na najprestižnejših smučarskih tekmah na svetu.

Jon Petek