Manj novih prijav brezposelnih, delodajalci zopet zaposlujejo

Zavod RS za zaposlovanje je včeraj objavil podatke o brezposelnosti v Sloveniji. Glede na april so se nove prijave brezposelnih skoraj prepolovile, precej pa je poraslo število odjav iz evidence brezposelnih, saj narašča tudi povpraševanje delodajalcev po delavcih.

»Zmanjšanje gospodarske dejavnosti, ki ga je povzročilo spopadanje z boleznijo covid-19, se je v drugi polovici marca in v aprilu močno odrazilo na obsegu brezposelnosti, v maju pa se je naraščanje brezposelnosti umirilo,« so včeraj sporočili iz Zavoda RS za zaposlovanje. Registrirana brezposelnost je v maju porasla za 2,0 odstotka, in sicer na 90.415 oseb. Glede na april so se nove prijave brezposelnih skoraj prepolovile, precej pa je poraslo število odjav iz evidence brezposelnih, saj narašča tudi povpraševanje delodajalcev po delavcih. V maju je bilo pri Zavodu prijavljenih za 67,9 odstotkov več prostih delovnih mest kot v aprilu, a še vedno 45,2 odstotkov manj kot maja 2019, so sporočili iz Zavoda RS za zaposlovanje.

Brezposelnost se je v mesecu maju povečala v skoraj vseh območnih službah Zavoda. V primerjavi z aprilom se je v OS Velenje, ki pokriva tudi območje Koroške, stopnja brezposelnosti povečala za 0,7 odstotkov, kar je manj kot porast na državni ravni. V primerjavi z majem 2019 pa je brezposelnost minuli mesec zrasla za kar 30 odstotkov.

Vir: Zavod RS za zaposlovanje

 

Z zmanjšanjem rasti brezposelnosti pa število prostih delovnih mest hitro raste, sporočajo iz Zavoda za zaposlovanje. Delodajalci, med katerimi je bilo največ delodajalcev s področja gradbeništva, predelovalnih dejavnosti ter zdravstva in socialnega varstva, so maja Zavodu sporočili 7.282 prostih delovnih mest, 67,9% več kot aprila in 45,2% manj kot maja 2019.

Vir: Zavod RS za zaposlovanje

 

»Podatki za mesec maj so nekoliko spodbudnejši v primerjavi s preteklima mesecema, kar nam lahko vrača nekaj optimizma,« pa podatke komentira ministrstvo za delo. »Trend naraščanja števila brezposelnih oseb se je nekoliko umiril, manj je prijav v evidenco brezposelnih, še posebej pozitivno pa je, da narašča tudi povpraševanje delodajalcev po delavcih in s tem tudi zaposlovanje, kar vliva določeno mero optimizma glede prihodnjih trendov na trgu dela. Kljub bolj pozitivnemu trendu v mesecu maju, moramo ostati objektivni. Nekatere gospodarske panoge bodo potrebovale več časa za okrevanje. Kriza je najbolj vplivala na gostinstvo, nadpovprečna rast brezposelnosti je še v dejavnostih prometa in skladiščenja ter poslovanja z nepremičninami,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Za tiste delodajalce, ki se soočajo z večjim upadom prometa in znižanjem poslovne aktivnosti, je ministrstvo pripravilo ukrep delnega subvencioniranja skrajšanja polnega delovnega časa, ki je del PKP3. S tem ukrepom želijo omogočiti delodajalcem, da ohranijo delovna mesta in tako zadržijo zaposlene v delovnem razmerju, čeprav začasno za krajši delovni čas. Ukrep zagotavlja ustrezno spodbudo delodajalcem, prav tako pa ohranja nivo socialne varnosti in nadomestilo dohodka delavca, pojasnjujejo na ministrstvu za delo. Ukrep je stopil v veljavo s 1.6.2020 in na Zavodu RS za zaposlovanje že beležijo veliko zanimanje delodajalcev za ukrep.

Težave z brezposelnostjo tudi na avstrijskem Koroškem

Z visokim porastom brezposelnosti v času zdravstvene krize se srečujejo tudi v sosednji Avstriji, konec maja so zabeležili 517 tisoč brezposelnih oseb, 174 tisoč več kot meseca aprila. Na avstrijskem Koroškem je trenutno brez dela 31.800 ljudi, zaposlitev pa ima 207 tisoč ljudi, kar je za 12 tisoč manj kot lansko leto. Največji porast brezposelnosti beležijo med mladimi v starosti do 24 let.