Koroški mejni prehodi nepriljubljeni za ilegalne prestope

Avstrijska zvezna vlada preseneča z začasno ukinitvijo stalnega nadzora nad mejnima prehodoma Vič in Holmec. Nadzor bosta vojska in policija še izvajali, a ta ne bo več 24-urni.

24-urni nadzor na dveh koroških mejnih prehodih Avstrijci ukinjajo ravno v času, ko se pripravljajo na največjo protimigrantsko vajo na mejnem prehodu doslej. Ravno na dan, 25. junija, ko Slovenija praznuje dan državnosti, se je avstrijska zvezna vlada odločila izpeljati obsežno vajo, pri kateri bo okoli 600 vojakov in policistov treniralo varovanje meje zaradi groženj prihoda večjega števila migrantov, ki ilegalno prestopajo državne meje. Zaenkrat na Koroškem še ni neposrednih groženj ilegalnih migracij, ob povečanju števila le-teh pa so na avstrijskem Koroškem dobro pripravljeni.

Podobna vaja, kot ji bomo priča 25. junija na Štajerskem, je na koroških mejnih prehodih potekala leta 2016, sodelovalo je več kot 200 avstrijskih vojakov in policajev. Poleg treniranja ukrepov pri skrajnih primerih ilegalnega prečkanja meje pa je bila vaja namenjena tudi usklajevanju dela med vojaki in policisti za boljšo učinkovitost in intenziteto.

Kljub temu da so Avstrijci pred približno mesecem dni dobili zeleno luč za podaljšano izvajanje stalnega nadzora nad mejo s Slovenijo, so ugotovili, da tovrsten nadzor na dveh največjih koroških mejnih prehodih še ni potreben.

Med prijetimi migranti na Koroškem samo mladi moški.

V lanskem letu so policisti obravnavali tri primere ilegalnih prebežnikov, skupno so prijeli osem ljudi. Tudi letos število prijetih ilegalnih migrantov ni visoko, kar kaže na to, da Koroška ni tranzitna regija migrantskih tokov. Primere so lansko leto obravnavale policijske postaje Dravograd, Radlje ob Dravi in Slovenj Gradec. V letu 2016 sta bila samo dva primera, in sicer na območju PP Ravne na Koroškem, kjer so policisti prijeli štiri ilegalne prebežnike. Ilegalne migracije se preko Koroške dogajajo predvsem s tovornimi vozili – mejo nedovoljeno prestopijo skriti v prikolici tovornjaka – ali z vlakom. Koliko migrantom pa uspe preko koroških mejnih prehodov uiti budnim očesom policistov, pa seveda ni znano.

Med ilegalnimi prestopniki mej, ki jih policisti obravnavajo na Koroškem, so samo mladi moški, stari med 15 in 37 let. Če tujci zaprosijo za mednarodno zaščito, jih policija po postopku na policijski postaji odpelje v azilni dom. Če za mednarodno zaščito ne zaprosijo, pa jih policija na podlagi sporazumov poskuša vrniti tujim varnostnim organom, od koder so vstopili v Slovenijo. Če pa to ni mogoče, jih nastanijo v center za tujce.

NK