Korošci podpirajo napore za spremembo gradbene zakonodaje, ki predstavlja hitrejše postopke pri gradnji 3. razvojne osi

Danes sta se predstavnika Mladinske iniciative za 3. razvojno os Aljaž Verhovnik in Andrej Grobelnik sestala z okoljskim ministrom Andrejem Vizjakom na temo 3. razvojne osi. V Mladinski iniciativi pozdravljajo napore ministrstva za spremembo gradbene zakonodaje, ki bi omogočila hitrejše postopke pri gradnji težko pričakovane koroške hitre ceste.

Ker ima Vlada RS odgovornost, da varuje okolje, skrbi za naravo in hkrati skrbi za gospodarstvo ter za razvoj družbe, je sprejela novelo protikoronskega zakona, ki prinaša pomembne sistemske spremembe tudi na področju gradbene zakonodaje. Te spremembe bodo po oceni vlade oziroma ministra za okolje in prostor Andreja Vizjaka občutno olajšale postopke za izvedbo investicijskih projektov in tako v času okrevanja gospodarstva po zdravstveni krizi pospešile gradbeno aktivnost.

Med spremembami so dodatni pogoji, med drugim da morajo imeti okoljevarstvene organizacije oziroma društva najmanj 50 aktivnih članov, kar se izkazuje z redno plačano članarino in udeležbo na zborih članov. Za zavode velja, da morajo imeti zaposlene tri osebe za poln delovni čas in s strokovno izobrazbo sedme stopnje s področja delovanja nevladnih organizacij, za ustanove pa, da ima ves čas najmanj 10 tisoč evrov premoženja. Ti pogoji po poročanju STA veljajo za dve leti nazaj.

“Gre za to, da se nekaterim marginalnim nevladnim organizacijam prepreči nagajanje v postopku. Pravzaprav pritoževanje, brez da so sploh prehodno sodelovali v postopku. Tipičen primer je tretja razvojna os, kjer se je nevladna organizacija na koncu pritožila, ne da bi bila v postopku pridobivanja gradbenega dovoljenja, ne da bi takrat opozarjala na pomanjkljivosti nepravilnosti, za katere ocenjuje, da so prisotne. S pritožbo je tako blokirala začetek gradnje. To je po domače povedano nagajanje,” je prepričan Vizjak.

Na drugi strani pa so okoljevarstveniki izrazili nestrinjanje in obžalovanje glede sprejetih sprememb. Prepričani so namreč, da se s temi spremembami na široko odpirajo vrata investitorjem, katerih gradbeni projekti ogrožajo okolje in naravo. Okoljevarstvene organizacije opozarjajo, da se bodo v naslednjih dveh letih projekti lahko izvajali brez ustreznega nadzora javnosti nad zakonitostjo in okoljevarstveno ustreznostjo projektov.

Korošci podpirajo spremembo zakonodaje, ki bi omogočila hitrejše postopke pri gradnji 3. razvojne osi

“Mladinska iniciativa za 3. razvojno os podpira napore za spremembo gradbene zakonodaje, katero je predlagalo Ministrstvo za okolje in prostor in po mnenju ministrstva pomeni možnost za pospešitev gradnje 3. razvojne osi na Koroško,” pa menijo v Mladinski iniciativi za 3. razvojno os.

Ob tem so spomnili, da je Korošce v času korona krize šokirala informacija, da je neko novomeško okoljevarstveno združenje vložilo tožbo na upravno sodišče, s katero je želelo izpodbijati težko pričakovano gradbeno dovoljenje za pričetek gradnje 3. razvojne osi med Velenjem in Slovenj Gradcem. “Dejstvo je, da je postopek sprejema uredbe o državnem prostorskem načrtu za relacijo 3. razvojne osi med Velenjem in Slovenj Gradcem potekal skoraj 10 let, v katerem je bilo potrebno pridobiti do 30 mnenj nosilcev urejanja prostora! Z nenehnim vračanjem na začetek postopka, s predlogi za nove trase, nove študije, z raznimi blokadami gradnje 3. razvojne osi, se kažejo vrzeli trenutne gradbene zakonodaje,” še pojasnjujejo v Mladinski iniciativi.

NK