Janez Lavre se vrača v vrh koroške bolnišnice

Janez Lavre bo prihodnji teden ponovno prevzel vodenje Splošne bolnišnice Slovenj Gradec. Na mesto vršilca dolžnosti se vrača iz UKC Maribor, kjer je do imenovanja novega generalnega direktorja zasedal enako pozicijo, kot jo bo v slovenjgraški bolnišnici.

Lavre prevzema vodenje bolnišnice, ki je v finančnih težavah

Z 20. junijem poteče mandat trenutni vršilki dolžnosti direktorja v slovenjgraški bolnišnici Jasni Uranjek. Uranjekova se vrača nazaj na delovno mesto anesteziologinje, njeno mesto pa prevzema Janez Lavre. Z vodenjem slovenjgraške bolnišnice Lavre že ima izkušnje, nov izziv, ki ga čaka, pa so nepričakovano visoke rdeče številke pri poslovanju bolnišnice, po zagotovitvah vodstva bolnišnice predvsem zaradi selitve v nove prostore. Mandat vršilca dolžnosti direktorja mu poteče konec leta.

Investicija v novo stavbo dotrajane koroške bolnišnice, vredna približno 42 milijonov evrov, je za sabo potegnila tudi stroške, ki bremenijo tekoče poslovanje bolnišnice. Nepredvidenih stroškov je, kot poroča STA, za 780.000 evrov. Zaradi teh stroškov pa je morala bolnišnica najeti posojilo za izplačilo plač zaposlenim, dobavitelji pa bodo plačilo prejeli z odlogom. Od ministrstva za zdravje slovenjgraška bolnišnica pričakuje pomoč.

Lavre je v. d. stolček v UKC Maribor izgubil z imenovanjem novega generalnega direktorja Vojka Flisa. Čeprav je bil Lavre eden izmed treh kandidatov za to mesto, so svetniki za novega vodjo izbrali Flisa, pred dobrim tednom pa ga je potrdila tudi vlada.

Lavre je bil v UKC Maribor deležen očitkov nepotizma

Zelo kmalu po tem, ko je prevzel vodenje mariborskega kliničnega centra, je Lavre odprl dve novi delovni mesti za svetovalce. Na ti dve delovni mesti je zaposlil kolega iz slovenjgraške bolnišnice Ivana Tandlerja in svojo partnerko Danijelo Čepin. In prav to je zmotilo javnost, da je službo na novo ustvarjenem delovnem mestu dobila njegova partnerka. Očitali so mu, da je delovno mesto ustvaril zgolj z namenom, da zaposli Čepinovo. Sam pa je medijem takrat odgovarjal, da ob sebi potrebuje kompetentne ljudi, ki jim lahko zaupa.

Primer kadrovanja Lavreta je prišel vse do Komisije za preprečevanje korupcije, ki je lanskega oktobra obravnavala kar tri primere korupcije v mariborskem kliničnem centru. Sporen naj bi bil med drugim tudi razpis, s katerim je službo dobila Čepinova. Tako kot delovno mesto naj bi bil tudi razpis prirejen za točno določeno osebo. Na omenjenem razpisu za zaposlitev svetovalca na novem delovnem mestu niso zahtevali nobenih delovnih izkušenj, le ustrezno izobrazbo, prijave pa so bile možne le tri dni. Lavretu očitajo še nepravilnosti pri javnem naročanju in odpuščanju strokovnih sodelavcev.

Verjetno so tudi ti eni izmed razlogov, zakaj je bil na mesto generalnega direktorja imenovan nekdo drug. Morda pa tudi še kak bolj banalen, češ, kaj bo Korošec direktor mariborskega kliničnega centra.

JP