Intervju: Christopher Cvetko, nogometaš celovškega prvoligaša SK Austria

Christopher Cvetko, letnik 1997, je standardni igralec prve postave celovškega prvoligaša SK Austria Klagenfurt, v tem klubu je tudi začel igrati nogomet. Kasneje se je preizkušal v Angliji, predlani se je vrnil v Celovec. Njegov oče Andreas je zgodnjo mladost preživel na Ravnah, ko je bil star pet let, sta se z mamo preselila v Celovec. V jesenskem delu je Austria končala na četrtem mestu, bori se za vstop v zgornji del play offa za prvaka. Tja se po 22.krogih uvrsti prvih šest ekip, do sedaj je bilo odigranih 19 tekem. V prvi tekmi pomladi so Celovčani v Linzu remizirali, sedaj igrajo dve tekmi zapored doma, z Altachom in Riedom. Potem pa v 22.krogu gostujejo na Dunaju proti Rapidu. 

 

E-Koroška: Začeli ste v mlajših kategorijah Austrie, potem ste se s sedemnajstimi leti preselili v Anglijo, k Bolton Wanderersu. Vaši vtisi iz Anglije?

Cvetko: V Boltonu sem bil tri leta. Klub je igral v prvi ligi, za ta klub so med drugimi igrali tudi takšni igralci, kot so Anelka, Heskey, Gudjohnsen, Jääskeläinen. Tam sem naletel na drug stil igre, vse je bilo bolj profesionalno, kot prava služba. Ob osmih zajtrk, potem trening, kosilo, individualni treningi, ob 15-16h konec. Igral sem za ekipi U18, U21. Zadnje leto sem treniral s prvo ekipo. Na žalost je klub bankrotiral, vsi smo odšli.

E-Koroška: Potem ste se vrnili v Avstrijo, predlani pa prestopili nazaj k celovški Austriji, takrat še drugoligašu, kako ste videli lansko sezono?

Cvetko: Igral sem večino tekem. Bili smo med favoriti za napredovanje, ostale ekipe so igrale zelo zavzeto proti nam. Lani spomladi smo imeli zelo dobro serijo, na koncu smo se uspeli uvrstiti v kvalifikacije za prvo ligo.

E-Koroška: V kvalifikacijah ste premagali prvoligaša St. Polten, prvo tekmo ste dobili presenetljivo visoko s 4:0, povratno z 1:0.

Cvetko: Prvo tekmo v Celovcu smo po dolgem času igrali pred gledalci. Čeprav jih je bilo le 3000, je bil vtis, kot da je štadion poln. Izkoristili smo naše priložnosti, že do polčasa dali dva gola. Do konca tekme smo dali še dva in si priigrali odlično izhodišče pred povratno tekmo. Na povratni tekmi smo vedeli, da se moramo obraniti, ne prejeti gola. Ob koncu tekme smo dali gol in celo zmagali.

E-Koroška: Jeseni ste v prvi ligi igrali odlično, premagali ste tudi Red Bull Salzburg in kot novinec v ligi presenetljivo končali na četrtem mestu. Kako ste zadovoljni s svojimi igrami?

Cvetko: Mislim da smo tako ekipa kot jaz osebno imeli zelo dober jesenski del sezone. Na začetku sem se moral privaditi na tempo igre, ki je v prvi ligi na višjem nivoju. Potem je seveda steklo tako kot mora.

E-Koroška: Tako kot vaš oče Andreas ste tudi vi igrali za mlajše avstrijske selekcije, U17,18 in 19. Kakšne spomine imate na te čase?

Cvetko: Vedno je bil poseben občutek igrati za svojo državo. Potoval sem po Evropi, dvakrat sem igral tudi proti Sloveniji. Najbolj bi izpostavil zmago proti Nemčiji z 2:1. Pa tudi kvalifikacije za evropsko prvenstvo U17, ko smo igrali proti Nizozemski, Franciji in Švedski.

E-Koroška: Seveda si želite igrati tudi za člansko reprezentanco Avstrije, pričakujete poziv v prihodnosti?

Cvetko: Če bi se to zgodilo, bi se mi uresničile sanje. Zelo pomembna bodo naslednja 2-3 leta v moji karieri, če bom igral dobro, je vse možno.

E-Koroška: Kako bi ocenili igre reprezentance Avstrije na lanskem evropskem prvenstvu?

Christopher Cvetko: Vemo, da imamo dobro reprezentanco, če so vsi zdravi. Na takšnem tekmovanju pa se lahko zgodi več stvari. Štart ni bil dober, proti Severni Makedonji so naši reprezentantje osvojili le točko. V nadaljevanju tekmovanja je bilo boljše, razvijali so se iz tekme v tekmo. Proti Italiji so odločile malenkosti. Vendar če veš, da si izgubil proti kasnejšemu zmagovalcu tekmovanja, si manj frustriran.

E-Koroška: Po očetu imate slovenske korenine. Bi bili mogoče pripravljeni zaigrati za reprezentanco Slovenije?

Cvetko: Iskreno povedano, ne vem. Rad bi igral za Avstrijo. Tu sem rojen. Šel sem skozi vse mlajše selekcije. Bi pa seveda razmislil. Nikoli ne reci nikoli.

E-Koroška: Katerega slovenskega nogometaša najbolj cenite?

Cvetko: Najbolj cenim vratarja Atletica Jana Oblaka in napadalca Atalante Josipa Iličića. Ko sem igral v mlajših selekcijah za reprezentanco, sem opazil, da imate nekaj dobrih igralcev, žal ne poznam imen. Nekateri iz moje generacije so bili takrat res zelo dobri.

E-Koroška: Kakšni so vaši nogometni načrti v prihodnosti?

Cvetko: Najprej bi se rad nogometno razvil, kolikor bo možno, se uveljavil v prvi ligi. Kasneje bi rad naredil stopničko višje, prestop v kak bolj renomiran klub v Avstriji. Imam pa tudi željo, da bi zaigral v Angliji.

E-Koroška: Katera igralna pozicija vam najbolj ustreza?

Christopher Cvetko: Najraje igram na sredini igrišča, na položaju notranjega levega veznega igralca. To je moja najljubša pozicija. Lahko igram tudi na položaju levega defenzivnega bočnega igralca.

E-Koroška: Tudi vaš oče je bivši nogometni profesionalec, vas je vseskozi vzpodbujal na vaši nogometni poti?

Cvetko: Ko sem bil mlajši, mi je oče veliko pomagal, me navdušil za nogomet. Če nisem imel volje iti na trening, me je vzpodbujal. Vendar le do neke točke. Potem sem moral odgovornost prevzeti sam, delati več od drugih, da sem lahko igral.

E-Koroška:  Spomladanski del ste začeli odlično, na prvi tekmi v Linzu proti LASK-u ste osvojili točko, kako ste videli to tekmo?

Cvetko: To ni bila ena naših najboljših tekem, LASK je bil v prvem polčasu boljši. V drugem polčasu smo se po 0:1 uspeli vrniti, v sodnikovem podaljšku smo še drugič izenačili. Drugi polčas smo odigrali boljše, bili smo agresivnejši, več smo napadali. Na koncu smo imeli malo sreče.

E-Koroška: Do konca rednega dela so še tri tekme, potem se ekipe razdelijo na zgornji in spodnji del. Se lahko prebijete med prvih šest ekip, ki igrajo play off za prvaka?

Cvetko: To je naš velik cilj, zelo si ga želimo doseči. V naslednjih treh tekmah moramo biti agresivni in poskušati osvojiti dovolj točk, da nam uspe.

E-Koroška: S katerim soigralcem se v igri najbolj razumete?

Cvetko: Težko je reči, mislim pa da v zvezni vrsti s Patrickom Greilom zelo dobro sodelujeva. Prav tako smo v igri zelo stabilni tudi s centralnima Branilcema Thorstenom Mahrerjem in Nicolasom Wimmerjem.

E-Koroška: Pohvalno je, da ob profesionalni karieri tudi zelo uspešno študirate, kdaj boste končali  študij?

Cvetko: Študiram angleščino in zgodovino. Ko sem se pred šestimi leti vrnil iz Anglije nazaj v Avstrijo, sem začel na univerzi v Linzu študirati. Takrat sem bil poškodovan, imel sem čas. Rekel sem si, zakaj se ne bi vpisal na študij in to sem tudi storil. Do konca študija imam še dva izpita, ki jih nameravam opraviti do poletja. Takrat bi rad dokončal študij.

E-Koroška: Kakšni so vaši hobiji, kaj počnete v prostem času?

Cvetko: Prosti čas rad preživim z družino. S prijateljico imava psa, rada hodiva z njim na sprehode. Drugače pa zelo rad igram tenis.

E-Koroška: Bosta z očetom, ki izhaja iz Raven, kdaj prišla na kakšno tekmo našega drugoligaša Fužinarja?

Cvetko: Če mi bo čas dopuščal,si nameravam ogledati kakšno tekmo Fužinarja. Upam, da se bo tudi zgodilo, ko bom imel kakšen prost vikend, bi z očetom prišla. Morda pa pridem junija na nogometni kamp Fužinarja.