Evropska komisija od Avstrije zahteva spremembo zakona o otroških dodatkih

Evropska komisija bo nadaljevala postopke proti Avstriji zaradi diskriminatorne zakonodaje o otroških dodatkih. Avstrijska vlada ima dva meseca časa za ukrepanje, v nasprotnem primeru bo sledil postopek na Sodišču EU.

Iz Evropske komisije pa so nedavno sporočili, da bodo nadaljevali postopek proti Avstriji, ker zakonodaja o indeksaciji družinskih prejemkov ni v skladu s pravili EU. Avstrijska vlada ima tako dva meseca časa, da pripravi spremembe zakonodaje, v nasprotnem primeru pa bo sledil postopek na Sodišču EU.

Avstrija je namreč z zakonom o indeksaciji družinskih prejemkov in družinskih davčnih olajšav bistveno zmanjšala otroške dodatke zaposlenih v  Avstriji, ki sicer prihajajo iz drugih držav Evropske unije. Doslej so bili otroški dodatki enaki za vse, ne glede na to, kje ima delavec stalno prebivališče oziroma kje prebiva njegov otrok. Po novem pa višino otroških dodatkov določajo življenjski stroški države, kjer dnevni migrant dejansko prebiva.  Res je, da bodo avstrijska podjetja na ta način precej privarčevala, vendar ravno toliko, kolikor so slovenski dnevni migranti zaradi tega oškodovani. Za Slovence, ki delajo preko meje, pa ti zneski niso zanemarljivi.

To krivico je hitro spoznala evropska poslanka Romana Tomc, ki je tak ukrep Avstrije označila kot diskriminatoren, kajti,  če delavci plačujejo prispevke v avstrijski socialni sistem, morajo tudi imeti enake koristi. V Evropskem parlamentu je sprožila zelo široko in odmevno akcijo in skupaj z nekaterimi drugimi evropskimi poslanci uspela doseči, da je Evropska komisija Avstriji zaradi diskriminatorne zakonodaje izdala opomin.

Nad nedavno odločitvijo Evropske komisije pa je Tomčeva izrazila zadovoljstvo. “To je za naše delavne migrante dobra novica. Pričakujem, da bo Avstrija upoštevala pomisleke Evropske komisije in ustrezno ukrepala. V EU ne moremo dopustiti, da se otroci, državljani EU, delijo na prvo in drugorazredne. Poleg tega pozdravljam dejstvo, da pravni red EU velja za vse države enako in da so kršitve obravnavane z enakimi merili,” je dejala.