‘Do sedaj smo na območju Pomurja zbrali nekaj čez 30 ton darov pomoči’

Boris Muhič je že osem let v pokoju, prej je bil zaposlen kot policist na MNZ, PU Murska Sobota. Tekom službe je prejel več priznanj in odlikovanj, kar se tiče dela v policiji. Je prejemnik priznanja v letu 2017, ko je v sosednji Avstriji, v mestu Bad Gleichenberg, rešil življenje 1-mesečni punčki, državljanki Egipta. Za leto 2022 je bil v mestni občini Murska Sobota izbran za prostovoljca leta. V letu je bil 2023 predlagan za dobrotnika leta v Sloveniji. Tudi ob zadnjih naravnih nesrečah v Sloveniji se je izkazal kot velik dobrotnik. Takoj je organiziral pomoč tistim, ki so jo najbolj potrebni. Veliko je pomagal tudi ljudem na Koroškem.

 

“Kot vsak državljan RS sem s strahom poslušal in spremljal dogajanje okrog velikih dežnih padavin in neurij ter posledic le teh. Velik del Slovenije je bil v poplavah. Novice so prihajale iz vseh krajev Slovenije.

Že na začetku je bilo moč zaznati, da je ujma pustila največje posledice v koroški pokrajini. Spremljajoč dogajanja sem se takoj odločil za pomoč ljudem na Koroškem. A ker je začela poplavljati tudi pomurska regija, si na začetku nisem upal iti v javnost okrog zbiranja pomoči za Koroško in to le iz razloga, da ljudje ne bi govorili, zakaj pomoč drugi regiji in ne domači. Pa čeprav sem imel neka zagotovila vodstva CZ in PGD, da bo v Pomurju prihajalo do izliva reke Mure in njenih pritokov, vendar večje škode ne pričakujejo.

V nedeljo 6.8. me je v jutranjih urah poklical prijatelj Marjan iz Radenec in predlagal, da organiziram akcijo pomoči v Pomurju za koroško regijo. Rekel sem mu, da imam v načrtih prav tako tudi več pobud pomurskih občanov, vendar da počakamo še kakšen dan ali dva, da se poplavljena voda ustali v Pomurju. Nato mi je rekel, da na Koroškem nimajo pitne vode in jo potrebujejo še danes. Še z dvema prijateljema smo se dogovorili, dali denar. S prijateljem sva odšla v trgovino in kupila brezalkoholno pijačo, vso, ki je bila na voljo v trgovini in v skladišču. Do vrha sva napolnila večje kombinirano vozilo in se odpeljala v Radlje, od tam pa v Dravograd, skupaj s poveljnikom CZ, kjer sva predala pijačo. S predstavniki CZ Dravograd sem se pogovarjal o nadaljnji pomoči, jim obljubil za ureditev vsaj 5 kombiniranih vozil pomoči.

Še istega dne v nedeljo sem poklical prijatelje/ice, za katere sem vedel, da se na njih lahko zanesem pri samem zbiranju pomoči. Prav vsak, katerega sem kontaktiral, je bil pripravljen ponuditi svojo pomoč, organizirati zbirno mesto. Tekom naslednjega dne sem organiziral 13
zbirnih centrov širom Pomurja. Darovi pomoči so hitro naraščali, tako da je bilo potrebno v torek 8.8. opraviti prve prevoze darov pomoči s kombiniranima voziloma. Prav tako je bila istega dne opravljena dostava hrane za živali (pse in mačke), 2 toni. V četrtek 10.8. so bili opravljeni prevozi pomoči s tremi kombiniranimi vozili. Do četrtka vse na zbirno mesto v Dravograd.

V soboto 12.8. so bili opravljeni prevozi pomoči z dvema kombiniranima voziloma ter z dvema večjima tovornima voziloma. Tokrat nekaj na letališče v Slovenj Gradec ter nekaj v prostore PGD Slovenj Gradec. V času zbiranja pomoči smo dve kombinirani vozili pomoči prepeljali v Mozirje, eno kombinirano vozilo pa v Kamnik.

Ljudje v Pomurju so zbiranje pomoči sprejeli z odprtimi rokami. Prinašali so darove v velikih količinah, čutili sočloveka v stiski. Ob predaji le teh so namenjali tople besede vsem ljudem, ki so utrpeli škodo.

V kontaktu sem tudi z drugimi mesti na Koroškem, v primeru, da bodo potrebovali pomoč, jim bomo pristopili v pomoč. Z namenom, da posamezniku ali družini, ki je potisnjena ob kot, olajšamo njihovo stisko. Do sedaj smo na območju Pomurja zbrali nekaj čez 30 ton darov pomoči (hrana, pijača, detergenti, sredstva za osebno higieno, orodja – lopate, oblačila, obutev, hrana za živali…).”