Dežela Koroška se je spomnila 80-letnice pregona koroških Slovencev

V nabito polni dvorani doma glasbe v Celovcu so sinoči na zelo dostojen način obeležili enega najtemnejših dogodkov polpretekle zgodovine na Koroškem, pregona 200 koroško-slovenskih družin, skupno okrog 1100 oseb. Poleg številnih častnih gostov, med njimi so bili tudi avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen, koroški deželni glavar Peter Kaiser, slovenski veleposlanik v Avstriji Aleksander Geržina ter vsi vidni predstavniki koroških Slovencev, so se dogodka udeležili še živeči pregnanci. Po navedbah predsednika Zveze pregnancev Gregorja Krištofa jih živi še 85.

 

Poleg kulturnih vložkov sta spregovorila tako predsednik Van der Bellen kot deželni glavar Kaiser in spomnila na važno vlogo spominskih dogodkov za ozaveščanje prebivalstva. Deželni glavar Kaiser se je opravičil pregnancem in vsej slovenski narodni skupnosti za to, kar so morali pretrpeti. Nacionalsocialistično tiranijo do slovenske narodne skupnosti je označil za eno najbolj temnih poglavij v zgodovini.

Tudi predsednik Van der Bellen je s spoštljivimi besedami spomnil na kruto usodo pregnanih. Ob koncu govora je pozval k minuti molka za žrtve.

Velik aplavz pa je požela mlada pisateljica iz Ziljske doline Veronika Gotthard, ki je predsednika Avstrije pozvala, naj pomaga, da bi v vsaki občini, iz katere so bili pregnanci, postavili dvojezično spominsko obeležje v čast vsem žrtvam pregona in nacifašizma.

Slavnost je izzvenela z odprtjem umetniške instalacije z deli Verene Gotthard, Marka Lipuša Tanje Prušnik in Karla Vouka na grajskem dvorišču Burghof v Celovcu. Umetniška instalacija bo na ogled do 13.maja 2022.