Brezposelnost na Koroškem vztrajno pada

Stopnja registrirane brezposelnosti na Koroškem je nižja od slovenskega povprečja, a nižje so tudi plače. Brezposelnost je rekordno nizka tudi na avstrijskem Koroškem, ponudba delovnih mest pa je vedno večja.

Podatki Statističnega urada Republike Slovenije za letošnje leto kažejo optimistične številke. Če je bila še januarska registrirana brezposelnost zabeležena pri 8,7 odstotka, je pol leta pozneje, meseca maja, brezposelnost 7,5-odstotna. Odstotki vztrajno padajo že vse od začetka lanskega leta; maja 2017 je bila registrirana brezposelnost namreč za 1,3 odstotka višja kot letos. Brezposelnost na Koroškem se že nekaj časa giblje pod slovenskim povprečjem, ta je maja znašala 8,1 odstotka. Še vedno pa se vzhodni del Slovenije srečuje z večjo brezposelnostjo kot zahodne regije.

Povprečna bruto plača Korošca sicer ostaja pod slovenskim povprečjem. Delodajalci kljub boljšemu poslovnemu in gospodarskemu okolju zelo neradi dvigujejo plače svojim zaposlenim, predvsem delavcem v že tako nizkih plačnih razredih. Lep primer je mežiška družba TAB, d.d., kjer so kljub vsakoletni rasti podjetja in vedno večjimi dobički delavci še vedno primorani podpisovati pogodbe z minimalno možno osnovo, ki jo dovoljuje država, ne glede na izobrazbo. Lastniki pa si vsako leto izplačujejo večje nagrade in razdeljujejo velike vsote od dividend.

Številne Korošce pa želja po boljši zaposlitvi in kakovostnejšemu življenju žene na delo k severnim sosedom, kjer so priložnosti za boljši zaslužek precej večje kot na Koroškem. Povprečna plača v Avstriji namreč znaša okoli 2500 evrov bruto, medtem ko v Sloveniji le 1600. Skoraj 1000 evrov razlike v plači pa ni zanemarljivo, še posebno za Korošce, ki so le nekaj kilometrov oddaljeni od meje z Avstrijo.

Tudi na avstrijskem Koroškem beležijo znaten upad brezposelnosti. Podatki zavoda za zaposlovanje kažejo, da je bil minuli mesec rekorden – zaposlenih je bilo kar 225 tisoč prebivalcev. Avstrijski ORF poroča, da je bilo julija brezposelnih 20 tisoč ljudi, kar je skoraj za 10 odstotkov manj kot julija 2017. Vzrok za obsežno zaposlovanje sta gospodarska rast in posledično večja ponudba delovnih mest, kot pa je povpraševalcev za delo. Trenutno je na avstrijskem Koroškem razpisanih prek 1000 prostih delovnih mest; dobrih 300 strokovno izobraženih delavcev potrebujejo tehnične panoge, v turizmu in gostinstvu pa iščejo skoraj 800 ljudi.

NK