Brez pogumnih Korošcev bi lahko bili brez samostojne države

Na včerajšnji dan pred šestindvajsetimi leti so na mejnem prehodu Holmec zadoneli prvi streli v boju za samostojno Slovenijo. Na današnji dan pa se je v boju za boljšo prihodnost prelivala kri, ugašala so tudi življenja.

Izjemno pomembna zmaga za samostojno Slovenijo, ki se je marsikdo ne zaveda

Ko Ministrstvo za notranje zadeve RS v spomin padlim za Slovenijo izobesi srbsko zastavo s slovnično napako, verjetno marsikdo podvomi v spoštovanje najvišjih slovenskih političnih institucij do borcev za državo. Prav navodila iz Beograda so »kriva«, da se je na Holmcu prelivala kri, in da je osamosvojitev terjala smrtne žrtve. Marsikdo se ob tem ne zaveda, da je ravno pogum koroških teritorialcev in miličnikov ob uspešni obrambi mejnega prehoda prispevali levji delež k samostojni državi, v kateri danes živimo. Ob dvigu slovenske zastave na prvi dan samostojne države so pripadniki JLA trdno poprijeli za orožje, njihov prvi cilj je bil zavzetje mejnih prehodov. Boj za mejni prehod Holmec, eden najpomembnejših bojev za samostojno Slovenijo, se je tako začel 27. junija, na srečo brez žrtev, naslednji dan, ob koncu bitke, 28. junija, pa so za Slovenijo ugašala življenja.

Informacijo, da ima JLA namen napasti in zavzeti mejni prehod Holmec, so 27. junija koroškim miličnikom, ki so varovali mejo, sporočili Avstrijci. Ko so mejni prehod začeli oblegati opozorilni streli miličnikom, da naj se umaknejo, so Avstrijci začeli dogajanje snemati s helikopterji. Zaradi avstrijskih posnetkov, ki so nastali naslednji dan, se je leta pozneje celoten boj za mejni prehod razvil v eno veliko afero o vojnih zločinih. Domneve, da so teritorialci in miličniki ubili pripadnike JLA po tem, ko so se predali, so večkrat ovrgli, srbski mediji pa temo še vedno radi pogrevajo.

»Za svetovne razmere je bil to spopad majhnih razsežnosti, vendar je bil še kako pomemben za Koroško in Slovenijo. Tudi ta zmaga in brezkompromisnost TO in miličnikov je prepričala najvišje avtoritete v strukturah JLA, da Republika Slovenija razpolaga s pomembno silo, ki so jo pred tem odkrito podcenjevali. Sporočilo bojev na Holmcu je prepričalo tudi ostale poveljnike stražnic, da so se predali brez spopadov. Sporočilo, da po takem spopadu ne dovolijo vrnitve JLA na mejo, je bilo eno od vodil slovenski delegaciji na pogajanjih na Brionih.« (Vladimir Prebilič, Damijan Guštin: Boj na Holmcu, 27.–28. junij 1991 in Koroška v vojni za obrambo neodvisnosti Republike Slovenije. Ljubljana: Ministrstvo za notranje zadeve Republike Slovenije, 2006)

 

Za zmago so zaslužni danes dobro poznani Korošci

Publikacija Vladimirja Prebiliča in Damijana Guština z naslovom Boj na Holmcu 27.–28. junij 1991 in Koroška v vojni za obrambo neodvisnosti Republike Slovenije zelo natančno oriše dogajanje na koroškem mejnem prehodu od dneva osamosvojitve pa do konca bojev. Do minute natančno opisuje dogodke in omenja veliko imen prisotnih na Holmcu in danes poznanih na Koroškem.

Pregled enot za izvedbo napada na mejni prehod Holmec. (Vladimir Prebilič, Damijan Guštin: Boj na Holmcu, 27.–28. junij 1991 in Koroška v vojni za obrambo neodvisnosti Republike Slovenije. Ljubljana: Ministrstvo za notranje zadeve Republike Slovenije, 2006)

Dodatno dodeljene enote za izvedbo napada na Holmec. (Vladimir Prebilič, Damijan Guštin: Boj na Holmcu, 27.–28. junij 1991 in Koroška v vojni za obrambo neodvisnosti Republike Slovenije. Ljubljana: Ministrstvo za notranje zadeve Republike Slovenije, 2006)

Poleg vodij enot so v bitki sodelovali še Zlatko Halilovič kot koordinator milice, poveljnik milice Otokar Praper, poveljnik 62. KO Branko Kaker, koordinator za enote TO Maksimiljan Gorenšek in drugi. Prav vsakemu udeleženemu v bojih pa smo lahko hvaležni.

JP